|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ATÖLYE ÇALIŞMALARI |
|
|
Proje
kapsamında Şahmuratlı Köy'ünde 24 Nisan'da kadınlarla toplantı düzenlenerek
güneş ocakları, kurutma üniteleri ve mekan ısıtma falliyetleri ile ilgili
olarak tartışmalar yapıldı ve bundan sonraki aktivitelerin planları belirlendi.
Bu toplantıya ODTÜ'den Françoise Summers, Özgecan Canarslan, Neşen Sürmeli
ve Şahmuratlı Köy'ünden 18 haneyi temsil etmek üzere toplam 23 kişi katıldı.
Proje geliştirme aşaması ve düzenlenen saha araştırmalarından sonraki
bu toplantıda katılımın artması oldukça sevindiriciydi. Toplantıda, güneş
tutulmasında yapılan ilk gösterimden sonra güneş enerjisinin kullanımı
konusunda yerel ilginin ve faaliyetlere katılma konusunda bayanların istekliliğinin
arttığı gözlendi. Köy'den katılan 18 kişi arasından Nevin Erciyes, Ayşe
Muratdağı ve Solmaz Babayiğit faaliyetlerin organizasyonunda sorumlu olacak
ekip liderleri olarak belirlendi.
Güneş ocaklarının tümünün ve kurutma ünitelerinin köye nakliyesinden sonra
etkili ve hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamaları amacıyla Haziran
ayından itibaren haftanın Cuma günü kolaylaştırıcı aktiviteler olarak,
atölye çalışması yapılması ve böylece bu tekniklerle üretilebilcek ürünlerin
neler olabileceği ve nasıl üretilebileceği konusunda tecrübelerin edinilmesi
ve paylaşılmasına karar verildi. Bu toplantıda varılan sonuçlar yerel
olarak üretilen, uzun süre muhafaza edilen menemen, salça ve reçellerin
üretimi ile başlanması idi. Bu amaç ile her hafta atölye çalışmalarında
kullanılmak üzere kurutulacak ya da salça, konserve reçel gibi pişirilmesi
uzun süren konserve ürünlerin yapımında kullanılacak malzemeler katılımcılara
dağıtılacak ve kurutma üniteleri ve güneş ocaklarını kullanmaları desteklenecek,
ortaya çıkan sorunlar tartışılacak, üretime en uygun yiyecekler belirlenmiş
olacaktır. Bu atölye çalışmalarının beşincisi 2 Temmuz tarihinde yerel
yöneticilerin ve çevre köylerin katılımıyla düzenlenmesi planlanan Kermes
sırasında gerçekleştirildi ve o tarihe kadar güneş enerjisi kullanıalrak
üretilen ürünler de 1. Kermes'de tanıtıldı.
Yapılan planlama doğrultusunda Haziran ayı boyunca her haftanın Cuma ya
da Cumartesi günü güneş ocaklarının kullanımına yönelik atölye çalışmaları
Kerkenes Eko- Merkezinde yapılmaya başlandı. |
|
|
Güneş
ocakları ve kurutma ünitelerinin kullanılmasına, mekan ısıtma için köyde
uygun yapının belirlenmesine yönelik toplantı Kazı evinde düzenlendi.
|
|
|
Güneş
ocaklary kullanymy syrasynda ilk denemeler sac, toprak ve metal tencerelerde
denemler yapyldy ve hepsinde başaryly sonuçlar elde edildi. |
|
Yapılan
planlama doğrultusunda Haziran ayı boyunca her haftanın Cuma ya da Cumartesi
günü güneş ocaklarının kullanımına yönelik atölye çalışmaları Kerkenes
Eko- Merkezinde yapılmaya başlandı. Güneş ocaklarında pişirilmek üzere
yiyecekler önce katılımcı bayanlar tarafından hazırlandı. |
|
|
İlk
olarak denenen yemeklerden biri de biber dolması idi |
|
Güneş
ocakları kullanımı sırasında ilk denemeler sac, toprak ve metal tencerelerde
denemeler yapıldı ve hepsinde başarılı sonuçlar elde edildi. En verimli
pişirme dış yüzeyi siyah renkli aluminyum tencerelerde sağlandı. Güneşli
bir günde ortalama rüzgarlı bir havada yemekler tüp ile pişirme süresinde
pişirilebiliyordu. Yapılan çalışmaların amacı toplu denemelerde hem güneş
ocaklarının kullanılmasının öğrenilmesi hemde köylerde var olan imece
geleneğinin güneşle pişen yemeklerle devam etmesiydi. Her hafta farklı
malzemler kullanılarak reçel, yemek harcı, soslar, komposto, biber dolması,
yaprak sarması ve taze fasülye gibi çeşitli sebze yemekleri yapıldı. Böylece
normal ocaklar ile pişirilebilen her yemeğin güneş ocakları ilede pişirilebileceği
bu kez köy halkı tarafından tekrar denenmiş oldu. |
|
|
Toprak
kaplar özellikle güneş ışığının fazla güçlü olmadığı sabah ve akşamüztü
saatlerinde kısık ateşte hazırlanacak güveç yemekleri için başarılıydı.
|
|
Hazırlanan
yemeklerin bir kısmı denenmek üzere tüketilirken bir kısmı kavanozlarda
Kermesler için muhafaza edilmeye başlandı. Bu atölye çalışmalarının beşincisi
2 Temmuz tarihinde yerel yöneticilerin ve çevre köylerin katılımıyla düzenlenmesi
planlanan Kermes sırasında gerçekleştirildi ve o tarihe kadar güneş enerjisi
kullanıalrak üretilen ürünler de 1. Kermes'de tanıtıldı |
|
|
Denenen
farlı malzemelerden pişirme kapları içerisinde en verimlisi dış yüzeyi
siyah aluminyum tencerelerdi. |
|
Çalışmalarda
güvenli kullanım konusunda katılımcılar bilgilendirildi ve herkesin ocakları
kullandığı surece güneş gözlükleri ile ocaklara yaklaşmasına özen gösterildi.
Güneş ocakları odaklarında oluşan ısı ve parlak ışıktan korunmak için
köy halkına Dernek tarafından sağlanan güneş gözlükleri ile kullanıldı.
|
|
|
|
|
Çalışmaların
3üncü haftasında katılım artmıştı ve katılan bayanlardan herbiri o gün
proje ekibi yönetiminde kendi sorumluluklarında olan ocaklarda yemeklerini
pişirdiler. |
|
|
|
|
Güner
Mutaf bayanlara güneş ocaklarının güneşe göre yönlendirilmeisnde kolay
takibi sağlayacak bilgiler verdi. |
|
Güneş ocaklarının
kullanımına ilişkin yapılan toplantılar boyunca katılımcılar güneş ocaklarının
kullanımı ve kullanıcı güvenliği ile ilgili gerekli bilgileri edinmişlerdi.
Bu toplantıların sonunda 3 hafta düzenli olarak toplantılara katılan
ve takip eden iki hafta boyunca da toplu çalışmalara katılmayı kabul
edenlere evlerinde kullanmaları için dağıtıldı.
Haziran ayı
boyunca yapılan 5 toplantının tümü güneş enerjisinin kullanımının ve
bu doğal enerji kaynağından kırsal ortamda nasıl faydalanabileceği üzerine
birer bilgilendirme toplantısı ile başlıyordu. Bu toplantılar sırasında
temiz enerji kullanımının çevre üzerindeki iyileştirici etiklerinden,
yerel ürünlere katma değer sağlayarak ekonomik faaliyetlerin güçlendirildiği
sürdürülebilir bir köy hayatının sağlanmasına kadar birçok konu tartışıldı.
Hem evlerde kullanılan enerji konusunda bilincin oluşturulması hemde
reçel salça kuru tarım ürünlerinin üretilmesi gibi konularda kadınlar
en önemli aktörler olduğundan bu toplantılar oldukça yararlı bilgilerin
yayılmasını ve kadınların bu konularda oynadıkları rolu anlamalarını
sağladı.
|
|
|
|
|
|
|
Üretilen
yerel gıdalardan en çok ilgi çekenlerden biri de Kerkenes Krakeri olarak
anılmaya başlanan ve köy ekmeğinden yapılan bir tür cips oldu. Yufka ekmeği
açıldıktan sonra farklı şekillerde katlanarak kurutulması ile elde edilen
bu cips toplantılar sırasında güneş ocaklarında yemekler pişmeye bırakıldığı
sürede bayanlar tarafından hazırlandı ve Kermeslerde paketlenerek satılmaya
başlandı. |
|
Bu
çalışmalar ve düzenli toplantılar sırasında kadınlarında köy derneğine
üye olmaları ve yapılacak çalışmalarda söz hakkı olmaları fikri öne çıktı.
Bu gelişme ile başlangıç olarak 15 bayanın dernek üyesi olarak kayıtları
yapıldı. Bundan sonra gerçekleştirilecek köy etkinliklerinde şimdiye kadar
aktif olarak katılmayan kadınlarında hem karar alma hem de doğrudan yararlanıcı
olma şansı için ilk adımlar atılmış oldu. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Eko-Merkezde
yapılan toplantıları takip eden haftalarda evlere dağıtılmış olan güneş
ocaklarında kermeslerde tanıtılmak üzere reçel ve yemek sosu gibi kavanozlanarak
uzun sğüre dayanabilen yiyecekler üretilmeye devam edildi. Bunun için
malzemeler kadınların temsilcilerinden Nevin Erciyes, Ayşe Muratdağı ve
köy asistanı Harun Muratdağı tarafından tartılarak her eve dağıtılacak
şekilde hazırlandı. Köyde dolaşarak malzemeleri ve kavanozları dağıtan
Harun 2 gün sonra hazrılanmış reçel ve yemek sosolarını topladı ve etiketleyerek
hazır hale getirdi. |
|
Ağustos
ayının sonlarına doğru kurutma sezonunda başlaması ile kurtuma fırınlarında
ilk denemeler başladı. Köyün ortak kullanımı için hazır hale getirilen
iki adet kurutma ünitesi öncelikle patlıcan ve biber kurutmada kullanılıyor.
Belli bir süre boyunca kullanan kişi adına etiketlenen unite rafları herkesin
kendi ürünlerini doldurması ile kapatılıp kuruma süresince kapalı tutuluyor.
|
|
|
|
|
Güneş
ocakları ve kurutma uniteleri ile ilgili çalışmalar devam ederken su ısıtma
sistemi de bu faaliyetler boyunca Dernek binasında sıcak suyun kullanılmasını
sağladı. Bu basit ve ucuz sistem köyde hem bayanlar hemde erkekler için
oldukça kullanışlı idi. Dernek binasında yapılan uygulamadan sonra köyde
ilk olarak Osman Muratdağı aynı sistemi geliştirip kendi evinde kurarak
kullanmaya başladı. |
|
|
|
|