ÇALIŞMA PRENSİBİ

Kurutma işlemi yiyeceklerin uzun süreli korunması için kullanılan en eski metoddur. Bu metod ürünün bozulmadan uzunmüddet depolanmasını, bazı ürünlerin işlenmesini ve ekonomik değeri yüksek ürünler elde edilmesini sağlar.

Güneş ile kurutma ünitesi 10x122x144 boyutlarında OSB levhaların profillerle birbirlerine monte edilmesi ile üretilmektedir. Ünitenin alt girişine bağlanan bir sıcak hava toplacı sayesinde ünite içine alttan sıcak hava pompalanması, ünitenin üstüne yerleştirilecek bir rüzgar fırıldağı yardımıyla da ünite içindeki havanın üstten atılması sağlanacaktır. Her bir kurutma ünitesinde 120x120cm boyutlarında raflar ile toplam yaklaşık 16 metre karelik kurutma alanı temin edilecektir.

Sıcak hava toplacı tabanının iç yüzüne konulan siyah metal tabaka, üst kısım da güneş ışığını geçirecek cam ya da plastik şefaf tabaka ve bunların oturtulduğu kasadan oluşur. Toplacın üzerine gelen ışınlar şefaf yüzeyi geçerek saca ulaşır ve burda siyah sacın ışınları emerek ısınması sağlanır. Hava toplacın alt kısmındaki deliklerden girip metal tabaka ve şefaf yüzey arasında sacın emdiği ısı sayesinde ısınarak üst taraftan ünitenin içine alınır.

Gelistirilen bu köy tipi kurutucunun tarım alanlarında kullanılan toprak vs üzerine sererek kurutma metodlarından daha avantajlı oldugu yapılan çalışmalar ile gösterilmiştir.

 
     
           
 
 
                   
                     
                       
                   
                   
                       
                   
                     
                   
                       
                   

 

     
   
Kurutma unitesini oluşturan metal profiller ve OSB levhalar boylarına göre ayrıldı.  
 
       
   
Profiller dış karkası oluşturacak rafları taşıyacak şekilde birbirlerine vidalandı.
 
       
   
Son olarak metal profillerden oluşan kafesi taşıyacak ayaklar vidalandı
 
       
   
Meyve ve sebzeleri üzerine sermek için unitenin içinde tekerlekler üzerinde kayan raflara çok ince gözlerden oluşan teller gerilerek tutturuldu. Bu göezenekli tellerin kullanılmasıyla yaş meyve ve sebzelerin her iki yüzeylerinden eşit kuruması sağlanmış oldu.
 
       
   
Teller sağlamlıkları için dış yüzeyden rafların uzerine yapıştırılan ahşap çıtalara zımbalandı
 
       
   
Metal profillere giydirilecek OSB levhalar hava koşullarına dayanıklılık sağlamaları için verniklendi.
 
       
   
Tüm parçalar takıldı ve unitenin bacası yerleştirildi.
 
       
   
Kurutma ünitesinin toplacını yapmak üzere bakır lavhalar 15 cmlik aralarla hem ısı tutacak yüzeyi hem de havayı yönlendirecek kanalalrı oluşturacak şekilde kesildi.
 
       
   
Hazırlanan bakır levhalar ısı tutma kapasitelerini maksimuma çıkarmak için siyaha boyandı.
 
       
   
Kanallar haline getirilip siyaha boyanan bakır levhalar sıcak hava toplacını oluşturacak olan alt tablaya monte edildi.
 
       
   
Güneş ışığını geçirecek ama ısının korunmasını sağlayacak geçirgen plastik kenarlardan gerilerek çerçeveye sabitlendi.
 
       
   
Alt kısımdan aldığı soguk havayı içerde ısıtarak unitenin içine geçirecek olan ısı toplacı aliminyum boru ile kurutma unitesine bağlandı ve sistem çalışmaya başlamış oldu.