sayfa tasatımı Ferhat Can


 
 

4 Aralık 2008 Perşembe günü Ankara ODTÜ'deki Sürdürülebilirlik üzerine Kerkenes İşliği, anahtar roldeki iştirakleri ve hissedarları sunum yapmak, fikir alışverişi ve oluşturulabilecek resmi işbirliği üzerine müzakereler için başarıyla bir araya getirmiştir.

Fen Bilimleri Enstitüsü başkanı Prof. Canan Özgen ilk açılış konuşamasını yaparak Kerkenes Projesi ve yenilenebilir enerjinin teşviği faaliyetlerini övmüştür. Brundtland Komisyonun 1987 raporundan bir alıntı yaparak sürdürülebilir büyümenin tanımını "gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılayabilme yetilerini riske atmadan şimdinin ihtiyaçlarını karşılayabilen büyüme" olarak tanımlamıştır.

Mimarlık Fakültesi dekan yardımcısı Doç. Dr. Ali Uzay Peker konuşmasında Kerkenes projesi ve üniversitenin eğitim programları arasındaki etkileşimi övmüştür.

Britanya Büyükelçiliği Enerji ve Çevre 2. Sekreteri Dan Wilson karbon emisyonu ve küresel finans sektörü arasındaki ilişkiyi ve küresel iklim değişikliği kaygılarını vurguladı. Kendisi düşük karbon ve hızlı büyüyen küresel ekonominin teşviği için çalışamktadır ve bu nedenledir ki Britanya Büyükeliçiliği Kerkenes Eko-Merkezinin bu duruşuna destek ve kaynak sağlamıştır. Açıklamasında

'Bu, çevreye büyük ayak izleri bırakmadan ekonomik büyüme anlamına gelir. Biz küresel yatırımların yoğun karbon üretenlerden düşük karbonlu çözümlere kaydırılmasının zorumluluğuna inanıyoruz. İnşaat ve ulaşım gibi diğer alanlardaki yatırımlar en son etkin enerji teknolojilerini kullanmalı ve yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmasini desteklemelidir' dedi.

Karbon emisyonunu sürdürülebilir bir ölçüde düşürecek gelecekteki hadiselerde yerel toplumların rolünün önemini vurguladı ve Kerkenes Eko-Merkezinin yerel düzeyde bir çalışmaya önemli bir örnek olduğunu belirtti. Konuşmasını şu şekilde sonuçlandırıdı:

Konut yalıtımı, güneş ocakları ve ısıtıcılarının kullanımı gibi küçük ölçekli tasarruflu enerji projeleri bireylerin mali birkimler yapmasına ve iklim değişikliğinin önünün alınmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca bu projelerden hayatını kazanabilmek gibi imkanlarda doğacaktır; bu yüzden Kerkenes'te yöre sakini köyün kadınlarının kendi ürünlerini yapıp satmaslarını görmek güzel. Dolayısıyla bugünkü işlikte yerel düzeyde yenilenebilir enerji kaynakalrının geliştirilmesini daha ileriye taşıyabilecek yeni fikirlerin çıkmasını umuyorum. Böylelikle bunların bir kısmının diğer bölgelerede de uygulanması mümkün olabilir. Ayrıca umarım ki Ankara'daki karar verenler yenilenebilirler üzerine yerel düzeydeki çabalar için yeni fikirleri değerlendirebilecektir ve şu sıralar neler olduğunu konuşacaklardır.

Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığını temsilen Sayın Zeynep Günaydın "Türkiye`de Yenilenebilir Enerji Politikaları ve Uygulamaları" üzerine konuşmasında Türkiye'de halihazırda var olan jeotermal, güneş ve rüzgar enerjisi potansiyelini geliştirmenin önemini vurguladı. Ayrıca Türkiye`nin enerji tasarrufu stratejileri yapmasını ve herkesin enerji tasarrufu tedbirleri alması gerektiğini vurguladı.

İlk oturumun başında Yozgat valisi Amir Çiçek Yozgat ilindeki yenilenebilir enerjinin kullanımı üzerine genel bir bakış sundu ve fosil yakıtlara bağımlılığı azaltacak teknolojilerin geliştirilmesine, dolayısyla karbondioksit emisyonunun düşürülmesine, olan güçlü desteğini ifade etti. Konuşmasında Yozgat`taki olası yenilenebilir enerji kaynaklarının üzerinden geçti. Çekerek (Sürayyabey) barajı bittiğinde enerji sağlayacağı gibi tarım içinde su sağlayacak. Yozgat`ın yıllık ortalama güneşlenme süresi 2457.6 saat ya da günde yaklaşık 6.7 saat civarındadır. Avrupanın yıllık ortalamasının 1500 saat civarında olduğunu dikkate alırsak güneş enerjisinin bölgede kullanımında büyük bir imkan mevcuttur. Jeotermal enerji halihazırda birçok konut tasarımında ısıtma amacıyla kullanılmaktadır. Son olarak kaymakam bey atmosferdeki karbondioksit miktarının yüzdesini düşürmede ormanların önemine değindi. 2008 yılının ilk altı ayında Yozgat`ta ekilen 1.985.400 ağaç gelecek kuşaklar için sürdürülebilir bir geleceği güvenceye almaya yardımcı olacak

Sorgun ilçesi kaymakamı Ertuğrul Kılıç takiben son birkaç yılda önemli bir modele dönüşen Eko-Merkezi barındıran Şahmuratlı köyünü örnek göstererek kırsal kalkınmadan söz etti. Sorgun ilçesi Yozgat`taki en yoğun nüfusa sahip ilçedir ve nüfusun yarıdan fazlası kırsalda yaşadığı için sürdürülebilir yerel kalkınmaya odaklanmak önemlidir. ŞAH-DER, Şahmuratlı Köyü Derneği ve Kerkenes Eko-Merkezi teşebbüslerine devam eden desteklerini sürdüreceklerini temin etti.

Hızla gelişen jeotermal enerjiyle ısıtılan toplu konutların yanı sıra lüks yüzme havuzları sunan turistik Termal Otelle örneklendirilen Sorgun'daki yenilenebilir enerjiyle ilgili projeleri Belediye mühendisi Volkan Öztürk sundu.

Son olarak Kerkenes ve Şahmuratlı Köyü Derneğinden (ŞAH-DER) üç temsilci köydeki öncü projedeki ilk elden tecrübelerini paylaştı. Dernek başkanı Osman Muratdağı projenin gelişiminin kısa bir tarihini ve gereken altyapıyı sundu. ŞAH-DER koordinatörü Faruk Muratdağı bazı güncel gelişmeleri ve yeni projeleri anlattı. Son olarak köyün kadınlarını temsilen Ayşe Muratdağı Kerkenes Eko-Merkezinde kullandıkları yenilenebilir enerji seçimlerini ve üretim ünitelerinin avantajlarını açıklayarak köylü kadınların projeye kayda değer katılımlarının ve katkılarının hayat dolu bir muhasebesini yaptı. Bu ayrıca sosyal yararlarına dikkat çekti.

Güneşte pişirilmiş ürünlerin sergilendiği ve tadılmayı beklediği yemek arasından ötürü Françoise Summers ve Soofia Elias-Özkan'ın konuşmaları ODTÜ Kongre Merkezindeki öğleden sonraki oturuma ertelendi. Ankara Hilton oteli yemeğe katkıda bulunarak desteğini yineledi. Ayrıca konuklara yaban eriği reçelinden yapılmış yenilikci pizza ikram edildi.

İkinci oturum dinleyicilere Türkiye'deki projeler hakkında genel bir bakış sundu. Kouşmalara şöyle devam edildi.

Ali Gökmen daha iyi sürdürülebilir bir gelecek için organik ürün yetiştiriciliği ve bio yakıtın üretildiği Güneş Köy'ü tanıttı. Saman balyalarından yapılmış küçük bir binaya yerleştirilmiş bir yağ pres makinasıyla kanola tohumlarından bir traktörde kullandıkları bio-dizel yakıtta kullanılacak yağı elde ediyorlar.

Dünya Enerji Konseyi Türkiye Ulusal Komitesi yönetim kurulu üyesi Tülin Keskin 'Türkiye'de Yenilenebilir Enerji İçin Politika Önerilerini' sundu ve Türkiye'nin istatistiklerini diğer ülkelerle karşılaştırdı. Türkiye`de yenilebilir enerjinin kullanımının teşviğinin önemini belirtti ve imal edilen ürünlerin kullanımıyla şirketlerin nasıl kazanç sağladığını anlattı.

EDSM genel müdürü ve ODTÜ Araştırma, Tasarım Planlama ve Uygulama Merkezi (MAPTUM) danışmanı Arif Künar "Türkiye'de Yenilenebilir Enerjinin Gelişimi ve Model Önerileri" başlıklı kapanış konuşmasını verdi. Belkide ifade edilmiş en önemli mesaj, enerji kaybını en aza indirmek için merkezi enerji üretimi yerine yerel düzeyde enerji üretimi olmasıydı.

Program ODTÜ Etik Araştırma Gurubunca düzenlenen olağan bir faaliyet olan Perşembe Sohbetiyle sonlandı, "Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Küresel Düşün Yerel Davran." Konuklar Kongre Merkezinde diğer ODTÜ'lülerle bir araya geldiler ve konuşmacılar, Ali ve İnce Gökmen, Françoise Summers ve Soofia Elias-Özkan, ODTÜ'nün sürdürülebilirlik konusunda önder bir rol oynamasını ve yeşil bir kampüs modeli olmasını bir ağızdan vurguladı.