sayfa tasarımı Ferhat Can


 
 


Dünya nihayet küresel ısınmanın tehlikeleri ve sonuçlarının bilincine varmaya başladı. Hükümetler, kuruluşlar ve bireyler çözümler ve alternatifler önerme çabasıyla uğraşıyorlar. Yol haritaları oluşturulmakta ve kanunlar gelecek kuşaklar için sürdürülebilir yaşamı güvenceye almak için yürürlüğe konulmaktadır.

Ekonomiyle yönetilen gezegenimizde herhangi bir idealist girişim kazanç getirebileceğini kanıtlamak zorundadır yoksa başarısını teminat altına alamaz. Belkide dünya liderlerinin evrensel bir plan oluşturmasının zamanı geldi ama bu küçük ya da yerel ölçekli eylemlerle desteklenmek zorundadır. Sürdürülebilir bir dünya yaratmaya yardımcı olacak her bireye yaratıcılık ve güven getirecek bir alternatif yol gösteren Dr. Schumacher ve `Küçük Güzeldir` kitabını unutmamak gerekir.

2002 yılında başlayan çok yönlü Kerkenes Eco-Merkezi Projesi büyük yol katetmiştir. Düşük karbonlu bir ekonomi için yenilenebilir enerjinin teşviğine odaklanmış faaliyetleriyle Eko-Merkezi hızla sürdürülebilir kırsal kalkınma teşebbüsleri için bir örnek haline gelmektedir. Ana hedeflerimizden biri kırsal çevrelerde sera gazı salınımını düşürmektir, böylelikle atmosferdeki kirliliği düşürmeye bir katkımız olacak.

2008 güzünde Türkiye`de Yenilenebilir Enerjinin ve Düşük Karbonlu Hızlı Büyüyen Kırsal Ekonomi İçin Etkin Enerji Tasarımlarının Kullanımının Teşviği programınca Kerkenes Eko-Merkezini bir sunum alanı olarak kullanan Ankara Britanya Büyükelçiliği Karşılıklı Program Bütçesi sponsorluğundaki proje kamunun, şahısların ve yerel mercilerin yerel düzeyde etkin enerji ve yenilenebilir enerji tasarımlarının desteklemesi için harekete geçirmeye odaklandı. Yerel merciler ve geniş çerçevedeki söz sahipleri üzerinde başarıyla bilinçlenme uyandıran paneller, kermesler ve işlikler düzenlendi. Sonuçlarından biri, sürdürülebilir kırsal kalkınmanın ana etkenlerinden olan düşük karbonlu hızlı büyüyen ekonomiye bir model olarak Kerkenes Eko-Merkezinin önemi hakkında artan bilinçtir. Afişlerin ve el ilanlarının dağıtılması ve basındaki haberlerin yanı sıra sıkca ziyaret edilen Eko-Merkez internet sayfası ile kamuya geniş bir erişim sağlanmıştır. Diğer bir hayati sonuç geniş çerçevede ilgili idarelerin, şirketlerin, akademik alanların yanı sıra STKların (Sivil Toplum Kuruluşları) ve yabancı büyükelçilerin bağlantı kurmalarıdır. Birçok birlik, hissedar ve şahıs arasındaki işbirliği devam etmektedir.

Şahmuratlı Köyü Derneği, ŞAH-DER, ve Kerkenes Eko-Merkezi ekibi kendi başına hareket edebilmesi için daha fazla faal bileşenlerin bir araya gelmesi gerektiğinden destek aramaya devam edecektir. Diğer taraftan girişim doğru yoldadır ve hevesli tepkilerle karşılaşılmaktadır ve halkın genel takdiri cesaret vericidir. Projenin gelir getiren faaliyetleri daha da geliştirmesi ve ekonomik olarak tutarlı olabilmesi için yeterli fon gelmesi umulmaktadır.