İçerik

 

YAYIN İÇİN DEĞİLDİR


KERKENES DAĞ:1994 ARAŞTIRMA
SEZONU RAPORU

Francoise and Geoffrey SUMMERS
Tercüme: Nilüfer Baturayoğlu ve Ömür Harmanşah


Kerkenes Dağındaki ikinci arkeolojik araştırma sezonu 1994 yazında sekiz haftalık bir süreyi kapsadı. Araştırmanın devam eden bu ilk ayağının tamamlanması için iki sezon daha planlanmaktadır. Araştırmanın genel amaçları iki konuya yöneliktir; öncelikle şehir coğrafyasını inceleyebilmek için Demir Çağı yerleşiminin tamamının bir planını hazırlamak ve ikinci olarak da, şehri daha geniş bir coğrafi, tarihi ve arkeolojik tabana yerleştirmek.

1994 sezonunun kesin amaçlan ise aşağıdaki gibidir:
(1) bir helyum balonuna asılı makina yardımıyla sitin tamamının fotoğraflanmasını bitirmek,
(2) 1993'de başlanılan kadastral haritanın kapsadığı bölgeyi genişletmek,
(3) jeofiziksel araştırmaya devam etmek (lojistik sorunlar sebebiyle 1995 sezonuna ertelenmiştir),
(4) helyum balonunu kullanarak araştırma alanı kapsamındaki diğer sitleri fotoğrafik olarak belgelemek,
(5) farklı arkeolojik projeler kapsamında yer alan ve daha uzak çevrede bulunan bazı s itler balonla fotoğrafik olarak belgelemek,
(6) Kerkenes Dağın yakın çevresinde yeralan bölgenin daha detaylı bir arkeolojik araştırmasını yapmak.

Sezon başarılı geçmiş olup, sonuçların bir bölümü beklentilerimizi hem elde edilen bilgi hem de çekilen fotoğrafların görsel niteliği bakımından kat kat aşmıştır. Aşağıda yeralan raporun ilk kısmı yerleşme, tarihçe, araştırma yöntemleri, savunma sistemi ve kentsel mekanı başlıklarına ayrılmıştır. Diğer bölümler ise şehir sınırları dışında kalan bir tapınak, şehrin en yüksek kısmında yer alan bir Bizans köyü ile yakın çevredeki diğer sitlerin arkeolojik araştırması ve balon fotoğraflarıyla belgelenmesini ve daha uzak çevreden seçilmiş sitlerin fotoğraflanmasını içermektedir. Son olarak, geleceğe yönelik diğer bazı konular gözönüne alınmıştır; bunlar şu andaki bilgi düzeyi ve gelecek iki sezon için hazırlanan bir araştırma ve çalışma prorammı içermektedir. Ek olarak ta bugüne kadar belgelenmiş ve kaydedilmiş olan sitlerin bir listesi verilmiştir.

 

İçerik