İçindekiler

SONUÇ

Kullanılan yeni yöntemlerle elde edilen araştırma sonuçları, bu yöntemlerin Kerkenes'de gelecekte yapılacak çalışmalar için ne denli önemli olduğunu göstermiştir. Kerkenes Dağı'nda başlayacak olan yeni araştırma döneminde sit yerleşiminin detaylı bir planı hazırlanacaktır. Bu planın hazırlanabilmesi için geniş kapsamlı jeofiziksel araştırma sonuçları, sınırlı test kazıları verileri, yerleşim alanı belgeleme çalışmaları ve rektifiye edilen hava fotoğrafları bilgisayar ortamında çakıştırılacaktır. Çağdaş teknoloji olanaklarını kullanan GIS analizleri ve geliştirilmiş dijital görüntüleme yöntemleri şehrin niteliklerini daha iyi anlamamızı ve araştırma sonuçlarını hem çağdaş hem de geleneksel yöntemlerle yayınlamamızı sağlayacaktır. Böylece Kerkenes Projesi kentsel yerleşimlerin ve doğal çevre üzerindeki insan etkilerini inceleyen, modern ve geleneksel yöntemlerle çalışan arkeolojik araştırmaların başında gelmeyi sürdürecektir. Elde edilen sonuçlar, büyük olasılıkla Med'ler tarafından kurulan ve daha önce önemi yeterince anlaşılamayan bir imparatorluk merkezi ile ilgili kanıtlar ortaya çıkararak Demir Çağı döneminde Orta Anadolu ve Yakın Doğu hakkında bilgilerimize yeni bir boyut getirmiştir. Şehrin benzersiz özellikleri bu yeni imparatorluğun kontrol mekanizmaları ve idealleri hakkında bilgi vermektedir. Kentsel kavramların belirsiz kalan çıkış noktaları büyük olasılıkla Anadolu dışında aranmalıdır. Doğu ile batı arasındaki kültürel ilişki ve alışveriş savunma sistemlerinin geliştirilmesi, kentsel planlama, dini yapılar ve mimari biçimleri içeren kentsel dinamiklerin anlaşılması ve beklenmeyen bir sanat geleneği içinde üretilmiş dekoratif amaçlı buluntular ile ortaya çıkmaktadır. Sonuçlar, Demir Çağı dönemindeki devlet ve imparatorlukların büyüklüğü ve etkileri hakkında yeni kanıtlar sunmaya devam ederken Orta Anadolu tarihindeki bir boşluğu da doldurmaktadır. Bu sonuçlar 6. Yüzyılın tarihi coğrafyasının genişletilerek, yeniden değerlendirebileceği ve Akamenid gücünün hızla yayılış sebeplerinin daha iyi anlaşılabileceği bir temel oluşturmaktadır.

İçindekiler