GÜNEŞ TUTULMASI KUTLAMALARI

Yıldızeli' nde güneş tutulmasını izleyenler

Güneş Tutulması
11 Ağustos sabahı, araştırma mensupları ve ziyaretçiler önce doğuya Yıldızeli’ne, daha sonra kuzeye dönerek Tokat yolu üzerindeki Çamlık geçidine yöneldiler. Çevredeki pek çok noktadan daha elverişli gözlem koşullarına sahip olan bu noktadan, tam güneş tutulmasını izleme olanağı bulduk. %99’luk tutulma anında bile çıplak gözle güneşe bakmak mümkün olmamakla birlikte, oluşmaya başlayan kasvetli karanlık, korku veren eflatuni ışık ve ani rüzgar olağandışı bir takım değişimlere işaret ederek, izleyicilerin heyecanını da arttırmaktaydı. Tam tutulma anında büyük bir alkış koptu. Aniden meydana gelen tam tutulma, eski çağ insanlarının hissettiği etkileyici ve huşû verici duyguyu tatmamızı sağladı ve Herodot’un şu sözlerini anımsadık: “Gün aniden geceye döndü”. Ne güneş tutulması ile ilgili bugünkü bilgilerimiz ne de neyle karşılaşacağımıza dair yaptığımız araştırmalar, olağanüstü güzelliklerle dolu bir çevreden izlediğimiz bu olayın heyecanını azaltamadı.

click to enlarge
Kerkenes Dağı' nda güneş tutulması kutlamaları

Kutlamalar
Kerkenes “Güneş Tutulması Partisi” ile ilgili hazırlıklar pek çok yerel kurum tarafından gerçekleştirilmiş ve bölge sakinleri tarafından yiyecek içecek satan ve yöresel el sanatlarının sergilendiği bir çok tezgah kurulmuştur. Sorgun Belediyesi kutlama öncesi olayı tanıtıcı çalışmalar yapmış ve kutlama günü de Sorgun’dan otobüs seferleri düzenlemiştir. Yöre sakinlerinin olaya gösterdikleri ilgiden ve ziyaretçi sayısından fazlasıyla etkilendik. Sayıları binleri bulan ziyaretçiler, M.Ö. 547 yılında Krezüs tarafından yıkıldığından beri bu kadar insana ev sahipliği yapmamış olan şehrin sur duvarları içerisinde toplandı. Köy ile sit alanı arasındaki 3km.’lik yolda trafik sıkıştı. T.C. Kültür Bakanlığı Yozgat Kültür Müdürlüğü tarafından hatıra t-shirtleri ve kupaları dağıtıldı. Canlı müzik ve folklor gösterilerinin yanısıra sunulan güzel yiyecek ve içecekler keyifli bir kutlama günü geçirmemizi sağladı.

sayfa 5

linesh.gif (75 bytes) eng.gif (1360 bytes) line.gif (171 bytes)