1. GIRIŞ

Üçüncü Binyýlýn ilk yazýnda, geliþmiþ uzaktan algýlama ve geleneksel kazý yöntemlerinin birlikte kullanýldýðý çaliþmalar, bu Demir Çaðý baþkentinin büyüklüðü ve karmaþýklýðýna ýþýk tutan yeni bulgularýn elde edilmesini saðlamýþtýr. Saray Yapý Grubunun bir dönemde büyük ölçüde yenilendiði anlaþýlmýþ ve erken örneklerine Iran'da da rastlanan bir yapý tipi olan dikmeli bir salonun bu yapý grubu içinde yer aldýðýnýn belirlenmesi, Kerkenes'in Bizanslý Stephanos'un "bir Med þehri" olarak betimlediði Herodot'un Pteria'sý olarak tanýmlanmasýný destekleyen yeni bir kanýt olarak yorumlanmýþtýr.

Kapodokya Kapýsýnda ve Saray Yapý Grubunda yapýlan temizlik, deneme kazýsý ve uzaktan algýlamalý belgeleme çalýþmalarý sonucu ortaya çýkarýlan anýtsal mimari, ilginç yeni sonuçlar vermiþtir. Bu yapýlarýn taþ kaplý cepheleri imparatorluk ölçeðinde etkileyici ve ritmik bir simetri sunarken, elde edilen diðer göz kamaþtýrýcý nesneler ve keramik kaplar dizisi bu yargýyý desteklemektedir. Sürdürülen jeomanyetik yüzey araþtýrmasý çalýþmalarý ise, þehrin güneyinin sýrlarýný gün ýþýðýna çýkarmýþtýr.

Ekip
50'den fazla üye ve öðrenci 2000 sezonunda projenin çeþitli alanlarýnda görev almýþlardýr. Bazýlarý da halen veri analizleri ve yayýn çalýþmalarýna devam etmektedir. Arazi ve arazi sonrasý çalýþmalarda, yayýnlarýn hazýrlanmasýnda ve projenin diðer safhalarýnda görev alan tüm katýlýmcýlara teþekkür ederiz.

Þahmuratlý Köyü'nden bizimle çalýþan iþçilerden bir kýsmý uzaktan algýlama yöntemlerini uygulamada tecrübe kazanmýþlar, diðerleri ise anýt yapýlarýn kazý, temizlik ve yapýsal saðlamlaþtýrma çalýþmalarýnda ustalýkla ve gayretle çalýþmýþlardýr.

Katýlýmcýlar :

Aktan Acar
Aysun Akkaya
Javier Alvarez-Mon
Firat Ant
Nurdan Atalan
Abdullah Ates
Harun Aydin
Nahide Aydin
Ömür Bakirer
Özge Basagaç
Aylin Basal
Nilüfer Baturayoglu
Scott Branting
William Collins
Sertan Çaglar
Catherine Demos
Umut Dervis
Alper Dinçer

Mehmet Ekmekçi
Emine Erdem
Salih Erdurmus
Mark Francis
Katsutoshi Fukuda
Katherine Geers
Andrew Goldman
Hilary Gopnik
Kemal Gülcen
Vedat Gün
Burcu Gündogdu
Ömür Harmansah
Hanna Kepka
Catherine Kuzucuoglu
Ugur Leloglu
Emre Madran
Sabrina Maras
Sera Mutlu

Ceyda Oskay
Musa Özcan
Derya Özgöç
Jennifer Ross
Kendra Roth
Isabelle Ruben
Emanuelle Salgues
Köksal Sanli
David Stronach
Françoise Summers
Geoffrey Summers
Ugur Terzioglu
Refik Toksöz
Erol Tunali
Esra Uyanusta
Arda Uysal
Baris Yagli
Bige Yücelyigit


 
     
 
Sayfa 1