web design by Alper Dincer
Sayfa 1

Şekil 1

ÖZET

Kerkenes Dağı üzerinde yeralan Demir Çağı kentinde yürütülen 2001 yılı arazi çalışmalarının odak noktasını, büyük bir yangın sonucu yokolan şehrin aşağı kısımlarındaki toprak altı kalıntılarının jeofiziksel yüzey araştırması oluşturmuştur. Jeomanyetik yüzey araştırması aşağı şehir alanının büyük bir kısmını kapsamıştır. Aynı zamanda, direnç ve elektromanyetik indüksiyon yöntemleriyle yürütülen araştırmalar, özel olarak seçilmiş alanlarda yeni bulgular elde edilmesini sağlamıştır. Önemli yeni bulgular arasında, Kerkenes'de varlığı ilk kez belirlenen megaron benzeri yapılar sayılabilir. Ayrıca şehrin merkezinde yine toprak altında bulunan başka ilgi çekici yapılara ait görüntüler de elde edilmiş, insan yapısı su rezervuarlarının en büyüğünün yanında bir de açık pazar alanı olarak tanımlanabilecek bir açıklık bulunmuştur. Elektronik görüntüleme tekniklerinden yararlanılarak 'Kapadokya Kapısı' için mimari bir rekonstrüksiyon önerisi oluşturulmuştur. Araştırma merkezinde yürütülen çalışmalar sonucu, 2000 yılında yapılan kazı ve temizlik çalışmalarında elde edilen buluntuların kataloglama, konservasyon ve restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır. 2000 yılı çalışmalarında 'Saray Yapı Grubu'nda yapılan kazılarda elde edilen on adet keramik kabın üzerinde, pişirilmelerinden sonra çizilmiş işaretler bulunduğu anlaşılmıştır. Bu işaretler büyük ihtimalle Anadolu'ya özgü alfabetik bir yazının varlığını göstermektedir. Mimari, maddi kültür ve bir işaretleme sisteminde Anadolu'ya özgü niteliklerin tanımlanmış olması, bu kısa ömürlü fakat büyük ve yüksek şehrin iki veya üç nesillik yaşamına ait kentsel dinamiklerinin yavaş yavaş şekillenen anlayışımıza önemli bir katkı sağlamıştır. Geçtiğimiz yıl içerisinde bir kaç makale yayınlanmış ve şehrin monografisi ile diğer bazı yayınların tamamlanması konusunda önemli ilerlemeler sağlanmıştır.

K Ana Sayfa

<<