Kerkenes Ana Sayfa
<<
Önceki Sayfa
Sonraki Sayfa
>>
İçerik Sayfasına Dönüş
Ön Raporlar English Version 
GELECEK YILLARDA YÜRÜTÜLECEK ÇALIŞMALAR
 



1. Yüzey Araştırması

İlkbaharda yürütülen direnç yöntemiyle yüzey araştırması çalışmasından elde edilen olağanüstü sonuçlar, ekonomik maliyetlerinin son derece düşük olması ve tamamen zararsız bir araştırma yöntemi sunmaları nedeniyle, arazinin nispeten düzgün ve taşsız kısımlarında gelecek sezonlarda da devam ettirilmeye değerdir.

2. Kazı Çalışmalarının Odak Noktası

Saray Yapı Grubu'nun girişinde bulunan kabartma bezekli ve yazıtlı taşlar ile Kapadokya Kapısı'nda sağlanan başarı, kısa vadedeki çalışmaların arazinin güney sırtlarında odaklanacağını göstermektedir. Ekonomik sıkıntılar ve sürekli yükselen maliyetler nedeniyle önümüzdeki yıllarda kazı alanların sınırlandırılması gerekse bile, sezon içinde günlük lojistik kolaylığı sağlayan bu program dikkat çekici sonuçlar ortaya çıkarmaya devam edecektir.

3. Koruma-Onarım ve Düzenleme-Sunum Çalışmaları

Kapadokya Kapısı'nda yürütülen temizlik çalışması, görsel olarak etkileyici olan bu anıtın mimari açıdan koruma-onarımı ile düzenleme-sunumuna yönelik bir programla birlikte eş-zamanlı olarak yürütülecektir.

Saray Yapı Grubu'nda ortaya çıkarılan taş kaplı alanın üzerinin açık bırakılabileceği düşünülmekle birlikte, tahribi ya da çalınması önlenebileceği takdirde, önümüzdeki yıllarda kış ayları boyunca jeotekstil ile örtülmesi yararlı olabilir. Kazı çalışması yapı grubunun iç kısmına doğru ilerledikçe, daha önceki yıllarda yaptığımız gibi ortaya çıkarılan özgün yüzeylerin üzerini yeniden toprakla doldurma ve özgün duvarların üzerine bir kaç sıra taş dizerek bunları koruma ve görünür hale getirme işlemini sürdürmeyi planlıyoruz. Yine ziyaretçilerin yapıları algılayışını arttıracağı düşünülen yerlerde, toprak altında bulunan ve kazılmayan duvarların üzerine de alçak duvarlar örülmesine devam edilmesi düşünülmektedir.

 
 
Kerkenes Ana Sayfa
<<
Önceki Sayfa
Sonraki Sayfa
>>
İçerik Sayfasına Dönüş
Ön Raporlar English Version