K-Home   Geri   İçerik
  << Önceki Sayfa   Sonraki Sayfa >> English
BULUNTU KONSERVASYONU VE RESTORASYONU
 

     2010 Mayıs Ayında Kazı ve Belgeleme
     Kazı deposu, buluntuların belgelenmesi ve konservasyonunun başlamasına izin vermek için Mayısta açılmıştır (Şekil 157).

     Orta Kulenin batı köşesinde duran anikonik (benzetmesiz) stel, komşusu olan duvarın çökmesi ile birlikte devrilmiştir (Şekil 158). Stel azami dikkatle sarılarak, taş konservasyon atölyesinde tümüyle belgelenmesi ve korunması için Land Rover ile araziden kazı evine getirilmiştir (Şekil 159, 160 ve 161).

     İlave Eserlerin Restorasyonu ve Yozgat Müzesi Kerkenes Dağ Sergi Salonu’na Yerleştirilmesi
     Turizmi kalkındırmak amacıyla devam eden çabalarımızla, bu yıl iki önemli eserin restorasyonu ve kalıcı olarak sergilenmeleri üzere Yozgat Müzesi Kerkenes Sergi Salonu’na yerleştirilmesi tamamlanmıştır (Şekil 162). Bu büyük taş objeler, Kapadokya Kapısı’nda bulunan stel ve stele ait basamaklı kaidenin en üst basamağı (Şekil 163 ve 164) ile Saray Kompleksi’nin Anıtsal Girişinde bulunan yarı-ikonik idollerin en iyi korunmuş örneğidir (Şekil 165). Süregelen bu konservasyon ve restorasyon çalışmaları, konservasyon kadromuz ve Chicago Üniversitesi Doğu Araştırmaları Enstitüsü Müzesi Baş Düzenleyicisi Erik Lindahl tarafından tamamlanmıştır. Her iki parçanın da sergilenebilmesi için büyük ölçekli stabilizasyon ve restorasyon çalışmaları gerekmiştir (Şekil 166, 167 ve 168).

     Bu idol çentikli Frig karakterlerini, biri tabanın yanmış parçasının ortasında diğeri ise sağ alt köşede olmak üzere ters C’leri taşıyan tek örnektir. İdoller çift yüzlüdür ancak arka yüzünün alt kesiminde çentik izleri bulunmamaktadır.

     Konservasyon ve İllüstrasyon
     İki taş eserin konservasyonuna ilave çalışmalar, 2009 ve 2010’da çıkarılan objelerin konservasyonu ve çizilmesinin yanı sıra, daha önceki sezonlarda Saray Yapı Grubu Anıtsal Girişi’nde açığa çıkarılan mimarı bloklar ve yapısal elemanların sınırlı sayıdaki birleşebilir parçalarının bulunmasına ve konservasyonuna odaklanmıştır. Saray Yapı Grubu Anıtsal Girişi’nden bulunan demir kapı kolları, ESCAL bariyer filminden özel olarak imal edilmiş saklama poşetlerinde, hava almayacak şekilde mühürlenmiştir (Şekil 169).

   
 
K-Home   Geri   İçerik
  << Önceki Sayfa   Sonraki Sayfa >> English