K-Home   Geri   İçerik
  << Önceki Sayfa   Sonraki Sayfa >> English
PROJE TESİSLERİ VE KERKENES EKO-MERKEZİ
 

     1993 senesinden beri Kerkenes Projesi, arkeoloji, mimarlık ve diğer ilgili bölümlerde eğitim gören gerek Türk gerekse yabancı öğrencilere arazi deneyimi kazandırmaktadır. Proje tesislerine yıllar boyunca yapılan eklemeler, hem ziyaretçi öğrencilere hem de köy sakinlerine yönelik eğitsel aktivitelere olanak sağlamaktadır. Bu sayede, bir yandan Kerkenes Eko- Merkez Projesi gelişimini sürdürürken, bir yandan da köy halkı günlük işleyişin bir parçası haline gelmektedir. Ankara’da, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde yer alan bir ekip ise “Şahmuratlı Köyü ve Kerkenes’i Tanıtma, Güzelleştirme, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği” ŞAHDER ile işbirliği halinde çalışarak sürdürülebilir kırsal kalkınmayı teşvik etmektedir. Kerkenes Eko-Merkezi Projesi; yenilenebilir enerjinin, damla sulama yöntemi kullanılan organik bahçelerin ve yapılarda doğru malzemeler ile enerji-etkin tasarımların kullanımının yaygınlaştırılması aracılığı ile sürdürülebilir kırsal yaşamı teşvik eden bir platformdur. ODTÜ öğrencileri, bir yandan pratik deneyim kazanırken bir yandan da Eko- Merkez’deki gelişmelere katkıda bulundukları ‘Uygulamalı İnşaat’ etkinliklerine katılmak için Kerkenes Eko-Merkezi’ne gelmektedirler.
     Kerkenes Projesi, sponsor ve dostların cömert destekleri sayesinde, araştırmacı, öğrenci ve ziyaretçiler için tesis olanaklarına sahip olmuştur (Şek. 5). Erdoğan Akdağ Araştırma ve Eğitim Merkezi, yemek olanaklarına sahip geniş bir toplantı salonu barındırmaktadır. Güneş Evi bünyesinde, geleneksel tandırın yanı sıra, yenilenebilir enerji kullanımını teşvik amacı ile güneş ocakları ve kurutucuları da yer almaktadır. 2004 yılında yapılan Saman Balyası Evi, hem yatılı misafirleri ağırlamak için, hem de ŞAHDER tarafından kullanılmaktadır (Şek. 6).

     Arazi Çalışması ve “Uygulamalı” Faaliyetler
     Kerkenes, 1993’ten beri, Türkiye’den ve dünyadan arkeoloji ve mimarlık öğrencilerine arazi çalışması tecrübesi sağlamıştır. Yıllar geçtikçe kazı evi bünyesine eklenen yeni tesisler, ziyaretçi öğrencilere ve köylülere sürekli artan çeşitlilikte eğitim faaliyetlerine izin vermektedir.

     Ziyaretçiler
     Antik kente ulaşım için yüksek şasili dört-çekerli bir arazi aracına ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla birlikte, komşu köyden gelen bu ziyaretçimizin de bize hatırlattığı üzere Demir Çağı kent sakinlerinin alışkın oldukları ulaşım aracı atlar olacaktır.
     Mayıs ayında, Yozgat Müzesi’nde çalışan Büyük Nefes Projesi’nden meslektaşlarımız ve ODTÜ Yerleşim Arkeolojisi bölümünden öğrenciler Kerkenes arkeolojik kazı alanını ziyaret etmiştir (Şek. 8). Arkeolojik gezi turları düzenleyen Andante Travel’dan bir grup da Mayıs ayında Kerkenes’te bir tam gün geçirmiş (Şek. 9), Haziran ayında ise Türk-İngiliz Kültür Derneği Ankara’dan günübirlik bir gezi düzenlemiştir (Şek. 10).
     Sorgun Büyük Termal Oteli’nin aşçısı, geleneksel testi kebabını ilk olarak Mayıs ayında South Dakota Devlet Üniversitesi “Study Abroad” grubuna ikram etmiş (Şek. 11 ve 12), ikinci bir kez ise Haziran ayında Avustralya Büyükelçisi Ian Biggs, Christine Biggs, Ian ve Emma McGuirk ve oğulları Sam için hazırlamıştır (Şek. 13 ve 14).
     Kerkenes Eko-Merkezi, Ankara Uluslararası Yardımlar Komitesi’nden (AICC) cömert bağışlar almıştır. 16 Haziran’da Kerkenes’i ziyaret eden komite üyeleri, Güner Mutaf tarafından tasarlanan güneş kurutucusuna uygulanan iyileştirmeleri gözlemlemişlerdir (Şek. 15 ve 16). Diğer grupların yanı sıra, okullar tarafından da antik kent ile Kerkenes Eko- Merkezi’ne geziler düzenlenmiştir (Şek. 17). Bu tür geziler, önümüzdeki senelerde Türkiye’nin kültürel mirası ile çevresinin korunmasından sorumlu olacak olan genç neslin farkındalığının artırmasına yönelik katkıda bulunmaktadır.
     2011 Kerkenes Festivali’nin gerçekleştiği 1 Ekim Cumartesi günü, ODTÜ Bilim Otobüsü, çok sayıda öğrenci, akademik ve idari personeli Ankara’dan Kerkenes’e getirmiştir (Şek. 18). Bu grubun içinde, bir gece konaklayarak ertesi gün ‘Yerinde Mimarlık’ dersinin ‘Uygulamalı’ kısmına katılan 17 öğrenci de mevcuttur (Şek. 19-23).

     Kerkenes Festivali
     1 Ekim Cumartesi günü gerçekleşen 2011 Kerkenes Festivali’nde Yozgat Valisi değerli davetlileri içtenlikle karşılamıştır. Festival programı, Kerkenes’te açığa çıkarılmış olan önemli buluntuların sergilenmekte olduğu Yozgat Müzesi’ni ziyaret ederek başlamıştır. Müze turunu takiben, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer’in davetlisi olarak Hayri İnal Konağı’nda gösterişli bir kahvaltı edilmiştir (Şek. 22). Kerkenes’te, rehber eşliğinde antik şehir turunu (Şek. 25 ve 26) sonrasında yenen öğle yemeğini ve halk oyunları gösterisi takip etmiştir (Şek. 27-29). Güneşte pişirilen ve kurutulan yiyeceklerin tanıtımı için ise ŞAHDER tarafından bir kermes düzenlenmiştir (Şek. 30).
     Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç ve Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek’e Kerkenes Eko-Merkez’deki bu öğleden sonrasının hatırlanmaya değer bir etkinlik olmasını sağlayan cömert katkıları ve desteklerinden dolayı teşekkür borçluyuz.
     

       
         
 
K-Home   Geri   İçerik
  << Önceki Sayfa   Sonraki Sayfa >> English