1. dönem: 1993-1997

Geoffrey - Francoise Summers

Projenin 1. Döneminde, düzeltilen (rektifiye edilen) balon fotoğraflarından yararlanılarak haritalar hazırlanması tamamlanmış, yapılan deneysel jeofiziksel araştırmalar uzaktan algılama tekniklerinin sunduğu olasılıkları gözler önüne sermiş ve deneme kazıları çeşitli konularda zengin bilgi sağlamıştır. Şehrin kentsel bir yapıya sahip olduğu kanıtlanmış, 6. yüzyıla yapılan tarihlendirme kesinlik kazanmış ve şehrin Krezüs'ün saldırısının neden olduğu düşünülen büyük bir yangınla yokolduğu dramatik bir biçimde ortaya çıkarılmıştır. Savunma sistemi detaylı bir biçimde incelenmiştir. Yüksek güney sırtta bir saray kompleksi, imparatorluk ahırları veya depoları ile zemini taş kaplanmış bir havuzdan oluşan planlı bir kamu yapıları grubu bulunduğu belirlenmiştir. Merkezi olarak planlanmış, duvarlarla çevrili ve sokaklarla birbirinden ayrılmış kentsel yapı adalarının şehrin alçak kısımları doldurduğu görülmekte ve gelişmiş bir su idare sistemi bulunduğu anlaşılmaktadır.

Tapu ve Kadastro tarafindan saglanan hava fotografi ve bu fotograftan MNG Bilgisayar'da olusturulmus kontur haritasi. Degisik katmanlardaki bilgiler, Intergraph'dan Levent Topaktas'in sagladigi girdilerle Deniz Kutay tarafindan olusturuldu.    Balon havada çekim yaparken.    Jeomanyetik harita örnegi. Çalisma GEOSCAN'den Lewis Somers tarafindan yürütülmüstü.    iki odali strüktürün yarisi. Üstteki resimde sehir blogunun ortalarina (grid çizgisi 140 üzerinde)denk düsmektedir.

Yozgat Müzesi Müdürü Musa Özcan ile birlikte yürütülen deneme kazıları ile desteklenen jeomanyetik yüzey araştırmaları, esin kaynağı Iran kökenli olan yapı kalıntıları, lüks kullanım objeleri ve altın, gümüş ve kehribarlarla süslenmiş, oyma bezekli bir fildişi levhanın gün ışığına çıkarılmasını sağlamıştır. Sur dışında Karabaş'ta bulunan büyük tapınak belgelenerek incelenmiştir. Bir Küresel Konumlandırma Sistemi (Global Positioning System - GPS) ile yüzey topoğrafyasının haritalandırılması ve bir manyetometre yardımı ile yapılan jeomanyetik yüzey araştırmaları, düzletilmiş balon fotoğrafları ve mimari rekonstrüksyonlar ile birleştirilebilecek üç boyutlu görüntüler elde edilebileceğini göstermiştir. Işlenmiş uydu görüntüleri ile bölgesel araştırma ile elde edilen veriler, şehrin fiziksel, kültürel ve tarihi konumunun daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır.

Kullanılan Yöntem ve Teknikler
Alt kısmına uzaktan kumanda edilebilen bir fotoğraf makinası asılan bir helyum balonu (blimp), alçak yatay ve yamuk (oblik) hava fotoğraflarının çekilmesinde kullanılmıştır. Yüksek hava fotoğrafları ise 1993 yılında Cloud 9 adlı sıcak hava balonu ile çekilmiştir. Bu görüntüler düzeltilerek, ölçüm ile hazırlanmış planlar, detaylı topoğrafik haritalar ve jeofiziksel görüntülerle çakıştırılmaktadır.

Sicak hava balonuyla çekilmis, 7 km'lik sehir sur duvarlarini gösteren Kerkenes görüntüsü. Sahmuratli Köyü orta solda yeralmaktadir.

Trimble marka bir Küresel Konumlandırma Sistemi (Global Positioning System - GPS) ile yapılan topoğrafik yüzey araştırması, alan yüzeyinin detaylı üç boyutlu modellerinin hazırlanmasına imkan vermiştir. Arazide berlirli bir röper noktası üzerine ana istasyon yerleştirilmiş ve iki saniyede bir okuma alan hareketli alıcılar yüzeyde belirli bir yükseklikte dolaştırılmıştır. 1998 sezonu sonuna dek, şehir yüzey alanının üçte birini kapsayan 350.000 okuma yapılmıştır. Dünyanın manyetik alanı ile yüzeyin bir metre altındaki manyetik alan arasındaki farklar bir GEOSCAN RM 32 fluxgate manyetometresi ile belirlenmiştir. Iki manyetik alan arasında okunan farklar, işlenen görüntülerde görülebilen inşa edilmiş duvarlar gibi geçmişteki insan aktiviteleri sonucu ortaya çıkmış öğelerden kaynaklanabilir. Sitin çeşitli doğal nitelikleri, Kerkenes'de yanmış kapı dikmelerinin yerlerinin belirlenmesine bile imkan verecek detayda manyetik haritalar elde edilmesini sağlamıştır.
Kazılan deneme açmaları, manyetik haritaların yorumlanmasına yardımcı olmuş, yapı tiplerinin işlevlerinin belirlenmesi ve belirli mimari sorunların irdelenmesini sağlamıştır. Bu arada beklenmeyen lüks kullanım objelerinin günışığına çıkarılması hoş bir sürpriz olmuştur.

 

  

[ kerkenes home page | kerknews français | kerknews english ]

.

bolgesel arastirma kerkenes projesi 2. asama kerkenes projesi 1. asama proje yayinlari sponsorlar calisanlar iletisim