bölgesel araştırma

Şehrin hinterlandı, şehirle doğrudan ilişkili anıt yapı ve yerleşimleri belirlemek amacıyla incelenmiştir. Buna ek olarak, şehre gelen yollar belirlenmiş ve şehrin hinterlandında aynı döneme ait yerleşimler bulunup bulunmadığı araştırılmıştır. Kalkolitik dönemden bugüne yakın çevredeki yerleşim düzenine yönelik araştırmalar, özellikle son 10.000 yılda insan etkisi ile yeryüzünde meydana gelen değişimlerin belirlenmesine odaklanmıştır. Yine yakın çevrede bulunan yüzlerce tümülüs hakkında bir ön değerlendirme yapılmış ve geçici bir tipoloji oluşturulmuştur. Tümülüslerden hiç biri şehir kadar eski olmayabilir; bu durumda, şehrin mezarlıklarının yerinin henüz belirlenememiş olduğu söylenebilir. Karabaş ve Göz Baba'da bulunan şehir ile doğrudan ilişkili surdışı anıtları incelenmiş ve detaylı bir biçimde belgelenmiştir.

Kazankaya Kanyon.    1993 yilinda balon ile fotograflanmis, Sahmuratli Köyü içinde bulunan, bronz dönemine ait Topakmezar Höyügü.

1998 baharında bölgesel araştırma kuzeye doğru genişletilerek, eski çağ yolları incelenmiştir. Çeşitli dönemlere ait sitlerden oluşan bir dizi ile belirlenen kuzey yolu, Eymir ile Aydıncık arasındaki Dağnı Geçitini aşarak, Kümbet Ovasını geçmekte ve Kazankaya Kanyonunun batısında Alan Dağını aşmaktadır. Kerkenes'deki şehrin kısa süren yaşamında belki de yalnızca bu yol birinci derecede önem taşıyordu; diğer dönemlerin anayolu ise Kümbet Ovasını Çekerek İrmağı boyunca doğu-batı yönünde geçiyordu. Bu yol üzerindeki sitler arasında, köylülerin açmış oldukları tarım teraslarında iki Kalkolitik Erken Bronz Çağı yıkım tabakasının gözlendiği Aydıncık Kale Höyük sayılabilir; Kazankaya Kanyonu ise olağanüstü manzarası ile dikkat çekmektedir. Köylerin çoğunda, büyük bölümünün üzerinde yazıt bulunan Bizans mezar taşlarına rastlanmıştır.

 

  

[ kerkenes home page | kerknews français | kerknews english ]

.

bolgesel arastirma kerkenes projesi 2. asama kerkenes projesi 1. asama proje yayinlari sponsorlar calisanlar iletisim