Contents

TEŞEKKÜRLER

Kerkenes Dağı dördüncü araştırma sezonu Ağustos-Eylül 1996'da Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü'nün (BIAA) himayesinde gerçekleştirilmiştir. T.C. Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğünden M. Akif Işık ve ekibi araştırmanın tüm evrelerinde yardım ve destek sağlamış, ve Yozgat Müzesi Müdürü Musa Özcan'a kazı izni vererek yeni bir ortak çalışmanın temellerini atmışlardır. Musa Özcan ve ekibine, ileride de devam edeceğini umduğumuz şevkli çalışma ve katkılarından dolayı müteşekkiriz. T.C. Kültür Bakanlığı temsilcimiz Eskişehir Müzesinden M, Dursun Çağlar'a ise özverili çalışmalarından dolayı kenidmizi borçlu hissediyoruz.

Yeni Yozgat Valisi Sayın Nafiz Kayalı, yeni Yozgat Kültür Müdürü Sayın Eyüğ Kelebi Karaarslan ve yeni Sorgun Kaymakamı Sayın Ekrem Yaman bize en az selefleri kadar destek olmuşlar ve kendilerinin Kerkenes'e yaptıkları ziyaret yerel televizyon ve basın tarafından yakından izlenmiş ve geniş biçimde yayınlanmıştır.

Amerikan National Geographic Soceity, British Academy (İngiliz Akademisi), BIAA ve London Soceity of Antiquaries (Londra Eski Eserler Kurumu) tarafından mali kaynak sağlanmış, Aslan Çimento, Core Resources Management, MESA Inc., ODTÜ, MNG Inc., Shearaton Ankara, Yibitaş Lafarge ve Yimpaş ise projeye çeşitli şekillerde destek olmuştur. Alişar Projesi yürütücüsü Dr Ronald Gorny ise malzeme ödünç vermiştir.

Şehir surları ile ilgili araştırma ve belgeleme çalışmalarını Nilüfer Baturayoğlu, şehir sur kapıları ile ilgili detaylı araştırma ve belgeleme çalışmalarım Ömür Harmanşah ve şehri oluşturan yapılarla ilgili araştırma ve belgeleme çalışmalarını da Françoise Summers ve Christine Perrier yürütmüşlerdir. Deneme kazılarında Scott Branting, Elspeth Mcintosh ve Geoffrey Summers açma sorumluluğu üstlenmişlerdir. Londra, Ankara, Bilkent, Eskişehir Anadolu, İstanbul ve Orta Doğu Teknik Üniversitelerinden Fedai Akgün, Fiona Armitage, Nahide Aydın, Zafer Çeler, Aylan Erkal, Lütfiye Ersoy, Esen Ertem, Fatma Karamısır, Evrim Ölçer, David Pointer, İlknur Teker ve Semiha Yiğit de çalışmalara özveri ile katkıda bulunmuşlardır. MESA'dan Sinan Kayaalp bilgisayar sorunlarımızın çözümünde yardımcı olmuştur. Begümşen Ergenekon etno-arkeolojik çalışmalarına devam etmiştir. GEOSCAN'dan Lewis Somers ve yardımcıları Jonathan Gillan ile J. Zakaria Johnson Torpak-altı Radarını (Ground Penetrating Radar) denemiştir. Wendy Matthews, mikromorfolojik analiz için ortaya çıkarılan tabanlardan ve yerleşim alanlarından toprak örnekleri almıştır.

Şahmuratlı Köyü ve köy muhtarı Sayın Osman Muratdağı bize birkez daha evsahipliği yapmış ve nasıl kazı yapılacağım hemen kavrayan istekli işçiler sağlamıştır.

Grafik ve elektronik veri yönetimi ODTÜ'den Levent Topaktaş ve Nilüfer Baturayoğlu, Bradford Üniversitesinden John Haigh ile Bilkent Üniversitesinden Jakub Michalski'nin çabalarıyla sürmektedir. ODTÜ'den Prof Dr Gönül Tankut ve Murat Balamir ile Bilkent Üniversitesinden Prof Dr Bülent Özgüç ise projeye destek vermiş ve ortak çalışmalar için ortam hazırlamışdır. Yibitaş Lafarge ayrıca, ODTÜ Mimarlık Fakültesinde yürütülecek bir elektronik araştırma, veri analizi ve arşivleme programının finansmanını üstlenmiş, Aslan Çimento da bu çalışmaya bir bağışta bulunarak destek vermiştir.

Acil ve profesyonel konservasyon müdahalesi gerektiren olağanüstü bir fildişi mobilya süsleme parçasının bulunuşu koruma uzmanımız Simone Korolnik'i misafir eden Sheraton Ankara ve ek fmansal destek sağlayan BIAA'den cömert katkılar getirmiştir. Müze olanaklarından yararlanmamızı sağlayan Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü İlhan Temizsoy başta olmak üzere Konservasyon Laboratuarı yöneticileri Nazif Uygur ve Latif Özen ile elemanları Sinem Tazegül, İlknur Arıcı, Havva Avcı ve Aynur Aslan ve fotoğrafçılar Behiç Günel ile Hüseyin Şen'e ayrıca teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Chicago Oriental Institute (Doğu Araştımaları Enstitüsü) arşiv sorumlusu John Larsen ile Scott Branting ve David Pointer ise, Erich Schmidt ve Hans Henning von der Osten'in Kerkenes ile ilgili daha önceki çalışmalarına ait not ve yazışmalarının kopyalarını hazırlamıştır.

Son olarak, bize verdikleri istekli destekleri, çeşitli biçimlerdeki bağışları, şevkli çalışmaları ile teşviklerinden dolayı projeye katılan veya mali destek sağlayan tüm dostlarımıza teşekkür etmeyi bir borç biliyoruz.

Contents