İçindekiler

TEŞEKKÜRLER

Kerkenes Projesi ilk aşamasının son sezonu Ağustos-Eylül 1997'de Ankara İngilz Arkeoloji Enstitüsü'nün (AİAE) himayesinde gerçekleştirilmiştir. Projede çalışanlara, sponsorlarımıza ve dostlarımıza istekli çalışmaları, maddi ve manevi destek ve teşviklerinden dolayı teşekkürü borç biliriz. Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne ve Yozgat Müze Müdürü Sayın Musa Özcan'a projenin başından beri devam eden yardım ve destekleri için müteşekkiriz. Yozgat Valisi Sayın Nafiz Kayalı, Yozgat Kültür Müdürü Sayın Veyis Sanal ve Sorgun Kaymakamı Sayın Ekrem Yaman projemize destek vermeye devam etmişlerdir. Kültür Bakanlığı temsilcimiz Samsun Müzesi'nden Sayın Uğur Terzioğlu'na ise özverili çalışmaları ve yardımlarından dolayı kendimizi borçlu hissediyoruz. Şahmuratlı Köyü sakinlerine ve özellikle muhtar Sayın Osman Muratdağı'na misafirperverlikleri için teşekkür ederiz. Sağladıkları dostça atmosfer sayesinde başarılı bir çalışma sezonu gerçekleştirdik. Ayrıca Dr. Şevket Bağcı'ya ve onun aracılığı sayesinde ev işlerini yürütenlere özellikle teşekkür ederiz. Onlarsız bu çalışma dönemini sürdürmek imkansız olurdu.

Mali kaynak British Academy ve Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü tarafından sağlanmıştır. Ayrıca Yibitaş-Lafarge AŞ., ODTÜ'de halen devam etmekte olan sezon sonrası çalışmalarımız için bir Intergraph bilgisayarı ve bir araştırma asistanı için mali destek sağlamıştır. Intergraph GIS yazılımının eğitim amaçlı bir kopyası da farklı kişiler tarafından sağlanmıştır. Fotoğraf taraması Prof. Dr. Bülent Özgüç'ün işbirliği ile Bilkent Grafik Bölümünde, TAI ve AİAE'de yapılmıştır. Zeki Sagay (MNG Inc.) orthografık fotoğraflarla yapılan çalışmayı yönetmektedir. Dijital fotoğraf makinası Nurol AŞ. tarafından projeye hediye edilmiştir. Projenin tanıtımı, ve fon sağlanması amacıyla tasarlanan sekiz sayfalık renkli bir broşür Türkiye İş Bankası tarafından bastırılmıştır. "Core Resources Management",Yozgat Galata Oteli, Ankara Hilton Oteli, Intergraph Inc., Mesa Inc., ODTÜ, "Metiş-Balfour Beatty Joint Venture", Ankara Sheraton Oteli, Sokkia Seza, Yenigün İnşaat ve Yimpaş projemize çeşitli yardımlarla katkıda bulunmuşlardır. Alişar Projesi'nin başkanı Dr. Ronald Gorny ise projesine ait bazı ekipmanları bize ödünç vererek yardımcı olmuştur. Dr. Atilla Çınar ve Onur Köse (Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Bölümü) MTA tarafından sağlanan Landsat tematik görüntüsüyle dijital bir arazi haritası hazırlamışlardır.

Konsevator Simone Korolnik bu sezon da bize katılmıştır. Kendisinin geçen sene özenli bir çalışma ile konservasyonunu geçekleştirdiği fildişi obje şu anda Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin yeni sergi salonunda sergilenmektedir. Objenin konservasyonu sırasında gösterdiği yardım ve destek için Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Sayın İlhan Temizsoy'a en içten teşekkürlerimizi sunarız.

Chicago Oriental Institute GIS ofisinin yöneticisi Scott Branting, yine aynı kurumca sağlanan ekipmanları kullanarak GPS ölçümlerini yapmıştır. Şehir surları ile ilgili araştırma ve belgeleme çalışmaları Nilüfer Baturayoğlu, şehir sur kapıları ile ilgili detaylı araştırma ve belgeleme çalışmaları Ömür Harmanşah tarafından tamamlanmıştır.Şehri oluşturan yapılarla ilgili araştırma ve belgeleme çalışmalarının önemli bir bölümü de projede araştırma asistanı olan Christine Perrier sorumluluğunda yürütülmüştür. Deniz Kutay, Levent Topaktaş'ın (Intergraph Inc.) danışmanlığında grafik ve elektronik veri tabanını hazırlamaktadır. Web sayfası ve grafik dizayn çalışmaları Bilkent Grafik Dizayn öğrencilerinden Jakob Michalski tarafından sürdürülmektedir. Prof. Dr. Mete Nakiboğlu ve Dr. Mustafa Türker tarafından yeni oluşturulmuş olan Jeodezi ve Coğrafik Bilgi Teknolojileri ODTÜ) lisans üstü programı kapsamında arazi çalışması sonrası GIS analiz çalışmalarına devam edilmektedir. Jeolojik ve jeomorfolojik araştırmalar Prof. Dr. Ayhan Erler, Kadir Dirik, Pırıl Önen (ODTÜ) ve Christine Perrier tarafından yürütülmüştür. Projenin başından itibaren her sezon bizimle çalışmış olan Nahide Aydın ekibimizin vazgeçilemez bir parçası haline gelmiştir. Ekibimizin diğer kıymetli elemanları ise: Kamyar Abdi, Jennifer Alcock, Fiona Armitage, Stevan Beverley, Katilerine Geers, Andrew Goldman, Ivgeniya Grigoriev, Zenia Hüserich, Peri Johnson, Torben Larsen, Jared Miller, Jennifer Ross ve Stine Rossel. Uluslararası bir yapıya sahip olan bu ekibimiz Berkeley, Bilkent, Chicago, Kopenhag, Londra, ODTÜ, Tel Aviv ve UCLA üniversiteleri lisans ve lisans üstü öğrencilerinden oluşmuşmaktadır.

Geoscan'den Dr. Levvis Somers jeomanyetik örnekleme stratejilerini ve görüntü işlem yöntemlerini, İbrahim Çiftçi tarafından toplanan veriler ile tasarlamıştır. Bazı ekip elemanları da jeofızikzel araştırma tekniklerini öğrenme imkanı bularak , kendilerini başarıyla geliştirmişlerdir.

AİAE Dr. Wendy Matthews'a 1996 yılında topladığı örnekler üzerinde mikromorfolojik araştırmalarını sürdürmesi için ek mali destek sağlamıştır.

Ayrıca değerli önerileri ve desteklerinden dolayı Prof. Crawford H. Geenewelt'e, Dr. David French'e, Dr. Roger Matthews'a ve Prof. Henry T. Wright Jr.'a teşekkür ederiz.

İçindekiler