5. SONUÇLAR

Gelişmiş yüzey araştırma teknikleri yardımıyla hazırlanan detaylı plan, bu büyük Demir Çağı şehrinin geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilemeyecek biçimde incelenmesine ve anlaşılmasına imkan sağlamaktadır. Görüntüleme teknikleri, kentsel dinamiklere ışık tutacak grafik görsel sunumların hazırlanmasını ve sınanabilecek hipotezlerin oluşturulmasını mümkün kılmaktadır. Kullanılan üç görüntü tekniğinden ikisi, yani hava fotoğraflarının çekimi ve Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) desteğiyle harita hazırlanmasına ait arazi çalışmaları tamamlanmıştır. Jeomanyetik yüzey araştırmasının tamamlanabilmesi içinse, iki yoğun çalışma sezonu daha gerekmektedir. Elde edilecek sonuçlar, Eski Çağ Yakın Doğusu konusunda çalışan araştırmacılar için büyük önem taşıyacaktır.

Surların bir bölümünde yapılan temizlik çalışmaları, sanıldığından çok daha iyi korunmuş olduğu anlaşılan bir şehir kapısını ortaya çıkarmaktadır. Kapı geçidi ile iç odasının temizliği, zaten çok etkileyici olan bu yapının görünümünü daha da vurgulayacak ve uygulayacak olan sınırlı konservasyon programı ile hem yapının korunması hem de ziyaretçilerin güvenliğini sağlayacaktır.

"Saray Yapı Grubu"nun doğu ucunun büyük ölçekte bir onarım ve yeniden inşa sürecine maruz kaldığının ve olağanüstü boyutları ile özellikle doğu ucunda yer alan ayrık yapılardan bazılarının haşmetine rağmen, aslında şehrin diğer büyük yapı adalarından pek de farklı olmadığının anlaşılması, araştırmalara yeni bir boyut katmıştır. Yapılan sınırlı kazı çalışmalarından elde edilen az sayıdaki buluntu, daha önce de belgelenemiş olan egzotik fildişi ve altın bezeli nesnelere yönelik zevki bir kez daha yansıtmış ve güvenilir bir kontekste ait yeni bir keramik kap dizisi ortaya çıkmıştır. Bulunan kömürleşmiş ahşap kirişlerde yeterli sayıda yıllık büyüme halkasına rastlanması halinde, tarihlendirme ve buna bağli olarak şehrin tanımlanması sorunu kesin olarak çözümlenebilecektir.

Bölgesel çevre ve doğaya yönelik araştırmalar, kültürel tercihler ile diğer dramatik insan müdahalelerinin sonuçlarının değerlendirilebileceği, daha geniş bir alt yapı oluşturulmasına imkan tanıyacaktır.


 
     
 
Sayfa 5