Kerkenes Ana Sayfa

Şekil 14 Şekil 15 Şekil 16 Şekil 17 Şekil 18 Şekil 19
Şekil 20 Şekil 21 Şekil 22 Şekil 23 Şekil 24 Şekil 25

Direnç Yöntemiyle Yüzey Araştırması, Mayıs 2003

Direnç yöntemiyle yüzey araştırması, mayıs ayının iki haftasında, zemin halen ölçüm uçlarının kolayca batmasına olanak verecek kadar nemliyken yapılmıştır. Araştırılan alanların tümü, kısa sürede daha önce incelenen alanların birleştirilerek önemli ölçüde genişletilmesine olanak sağlayan ana nehir yatağının güneyinde bulunmaktadır ( Şekil 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25).

Elde edilen gömülü yapılara ait açık ve detaylı görüntülerinin tümünü burada betimlemek ve değerlendirmek mümkün değilse de, bu araştırmanın sonuçları üç madde de özetlenebilir: Birincisi, manyetometre verilerinden elde edilen görüntülerinin bilerek ateşe verilen özel yapılar dışında yangının fazla yayılmadığını gösterdiği şehrin bu batı kısmındaki sırtlara doğru, toprak altında kalmış yapıların detaylı ve açık planlarının direnç yöntemiyle elde edilebileceği gösterilmiştir (Şekil 15). Şehrin bu bölümündeki yapı adalarının jeomanyetik haritalarda yalnızca dış hatları seçilebilen planları yine bu yöntemle tamamen ortaya çıkarılabilmiştir. İkincisi, aynı sırtın kuzey ucuna doğru çok sayıda küçük iki-odalı yapının yoğunlaştığı izlenmişse de, bunların yönelimlerindeki farklılıklar zaman içinde gelişen yavaş bir yapılaşmaya işaret ediyor olmalıdır (Şekil 18 ve 19). Üçüncüsü, direnç yöntemiyle elde edilen görüntüler, (örneğin Şekil 22 'nin üst kısmında izlendiği gibi) dere yatak kenarlarının bir bölümü boyunca çok sayıda küçük yapı bulunduğunu göstermiştir. Bu yüzey araştırmasının önümüzdeki ilkbahar sezonlarında devam ettirilmesi, kentsel altyapının daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.

Kerkenes Ana Sayfa
<<