sayfa tasarımı Ferhat Can

Projenin amacı Kerkenes Eko-Merkezini örnek olarak kullanarak küçük ölçekte etkin ve yenilenebilir enerji tasarımlarını desteklemek için halkı, özel ve yerel yetkilileri hareket geçirmek. Ekimde gerçekleşen bu ilk önemli etkinlik Yozgat, Sorgun, Kerkenes ve Şahmuratlı Köyünde halka ulaşma faaliyetlerinde çok önemli bir gündü. Amaç yerel yetkililerin ve tüm hissedarların farkındalığını arttırmak ve Kerkenes Eko-Merkezinin düşük karbonlu hızlı gelişen bir kırsal kalkınma modeli için önemini vurgulayarak bilinçlendirmekti.

Bunu Kerkenes proje ekibinin tüm yıl boyunca kullandığı araştırma, halka ulaşım ve yayım üssü olarak kullandığı Ankara!da Ortadoğu Teknik Üniversitesi izledi. Mimarlık fakültesiyle ortaklaşa iki faaliyet düzenlendi. 18 Kasımda Kerkenes'de 'uygulama' faaliyetlerine katılan öğrenciler tarafından yapılan sunumlara yoğunlaşan programı fakültenin Kubbealtı Konferans Salonunun bitişiğinde güneşle pişirilmiş reçel, güneşte kurutulmuş meyve ve sebze ve benzeri Kerkenes Eko-Merkezinde üretilmiş ürünlerin sunulduğu bir kermes izledi. Son olarak 4 Aralıkta ODTÜ Solmaz İzdemir salonunda Yozgat yerel yönetimlerden temsilciler, enerji alanında uzmanlar ve danışmanlar, akademisyenler ve analistlerin yenilenebilir enerji, düşük karbon ve sürdürülebilirlik üzerine konuları sundukları ve tartıştıkları bir panel düzenlendi. Bir sergi ve kermes Kerkenes Eko-Merkezi faaliyetleri ve ürünlerini bir kez daha teşvik etti. ODTÜ'deki bu her iki faaliyette bölgesel ve hatta ulusal olarak uygulanabilecek düşük karbonlu hızlı gelişen kırsal ekonomiye bir model olarak Kerkenes Eko-Merkezi sunuldu.

Veriler

Britanya büyükelçiliğince desteklenen üç aylık programın verileri aşağıdaki gibi özetlenebilir.

• Kerkenes Eko-Merkezini etkin ve yenilenebilir enerjinin yerel ölçekte iyi bir uygulama projesi olarak gösteren karbon döngüsünün işlevi ve karbon emilimini düşürmenin önemini anlatan işlikler ve afişler ve el ilanlarının dağıtımını da içeren bir bilgilendirme kampanyası başlatıldı.

• Tüm faaliyetler için duyurular ve davetler hazırlandı ve basın davet edildi. Yerel projelerin önemi ve düşük karbonla yüksek kalkınmada Türkiye'nin yeni politikalarıyla ilişkilerinin raporu sunuldu ve bu ilişkilerin bazıları bu rapora eklendi.

• Özel sektörün Kerkenes'e ve küçük ölçekli enerji projelerine devamlı ilgisi Kerkenes Eko-Merkezi ve alakalı faaliyetlere birçok şirketin sponsor olmalarıyla görülmüştür. Bunlardan bazıları Cimpor Yibitaş, Chevron, Mesa Housing, Yenigün, Torreador, AKG Gazbeton'dur. Bu sponsorlardan çoğu Yozgat ve Ankara faaliyetlerinde temsil edildi.

• Yerel ölçekte düşük karbon konularında yerel yetki ağını genişletmenin yanı sıra ilgili teşkilat ve kişilerle Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE) arasında işbirliği oluşturmak resmi ve gayri resmi yaklaşımların bir hedefi olmaya devam etmektedir. Yusuf Korucu ve Murat Ünal Kerkenes kermesi faaliyetlerine katılmış, posterler ve el ilanları bulunan bir stant kurmuşlardı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Başkalığının (ETKB) Zeyneb Günaydın temsilciliğinde katılımı gelecekte işbirliğinin kapılarını açmıştır.

• Hissedarlar (yerel belediye gibi) ve politika yapıcılar (ETKB ve EİE) arasındaki resmi işbirliği tartışıldı. Françoise Summers ve Soofia Özkan'ın Ankara Hacettepe Üniversitesindeki 1. Temiz Enerji Kurultayına, 15-17 Ekim 2008, (Ekler ve http://utek2008.phys.hacettepe.edu.tr/prg.pdf) katılımları Kerkenes Eko-Merkezi projesi hakkında bilginin yayılmasına katkıda bulundu ve işbirliği için bağlantılar listesini arttırdı. 18 Ekim faaliyetlerini düzenleyen Sorgun ilçesi belediye başkanı Ertuğrul Özkök 18 Ekim Cumartesi günü yanı sıra ertesi gün 19 Ekim Pazar da, Kerkenes Eko-Merkezine ulaşım için Sorgun belediyesinden birçok otobüs temin ederek Sorgun'daki iki lisenin örencilerinin katılımını sağlamıştır. Pazar günü Sorgun Telekom Lisesinden yüzden fazla öğrenci Kerkenes'i ziyaret ederek çevre dostu yaklaşıma büyük ilgi göstermişlerdir. Benzeri olayların 2009'da gerçekleşeceği öngörülmektedir.

• İnternet sayfası, yeni proje başvuruları ve uzun vadeli politikaları içeren ilerideki işler ve halka ulaşım programları devam etmektedir.