sayfa tasarımı Ferhat Can


 
 

2008'de Kerkenes Eko-Merkezi faaliyetler ve halka ulaşım programı tüm dünyada ciddi kaygılara sebep olan küresel konulara yoğunlaştı. İklim değişikliği artık kapı eşiğimizde beliren gerçek bir tehdit. Bilgilendirme gereçlerimizin üzerinde yayınlanan ünlü bir Alman ilahiyatçıdan bir alıntının belirttiği gibi:

'Ahlaklı bir toplumun en büyük imtahanı çocuklarına nasıl bir dünya bıraktığıdır'
Dietrich Bonhoeffer

Tüm hissedarlara, yerel yönetimlere ve eğitim enstütülerine dağıtmak için el ilanları ve afişler üretildi. Bunlar düşük karbon ekonomisine odaklandı ve hep bir ağızdan şunu dile getirdiler:

'Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Yenilenebilir Enerjiyi Seçin'.

Bazı örneklerle açıklamalar konuyu özetliyor:

  • Bitkiler karbon dioksidi fotosentez için kullanır. Güneş bu aşamada bir enerji kaynağıdır. Karbon dioksidi emen ormanlar fosilleşir ve petrol, kömür ve gaza dönüşürler. Bu fosil yakıtlar enerji için yakıldığında içeriğindeki katbon dioksidi tekrar atmosfere salar.

  • Ormansızlaşma ve büyüyen sanayileşme karbon emisyonunda ciddi artışlara sebep olmaktadır. Sonucunda ortaya çıkan ısıyı arttıran ve iklimi değiştiren sera gazı etkisi küresel kaygıların sebebidir.

2008 güzü boyunca Kerkenes Eco-Merkezi ekibi ve ŞAH-DER çok faaldi, Herkes René Dubos'un önerdiği gibi 'Küresel Düşün, Yerel Davran' ilkesi çerçevesinde çabalıyordu. Diğerleri çok başarılı bu programı sonlandıracak iş takvimini düzenlerken köyün kadınları gayretle çalışarak mümkün olan tüm güneş enerjisini kullanarak üretim sezonunu sonbahar aylarının ortasına kadar uzattılar.