sayfa tasarımı by Ferhat Can


 
 

2006 yılında başlatılan "Yozgat Şahmuratlı Köyü'nde Güneş Enerji Kullanımlarının Gösterimi ve Yayımı Projesi" (TUR-05-14) 2007'de başarıyla tamamlanmıştır. Çevre dostu, sıfır karbon emisyonlu ve yenilenebilir enerji ile çalışan cihazların (güneş ocakları, güneş kurutucuları, güneş fırınları) kullanılması sırasında, köylüler birtakım problemlerle karşılaşmışlardır (güneş ocaklarındaki yansıtıcı yapışkan kağıdının sıklıkla değiştirilme ihtiyacı, döküm-demirden yapılmış ocağın ağır olması ve güneş kurutucularındaki düşük verimlilik) Bu problemleri gidermek için, "Yozgat Sorgun'da Güneş Enerjili Tasarımların İyileştirilmesi ve Markalaşma Altyapısının Kurulması Projesi" önerilmektedir.

Birinci projesinin başarısı üzerine kurulmuş olan bu projenin amacı, Yozgat Şahmuratlı Köyü'nde varolan güneş enerjili tasarımların iyileştirilmesi; yeni ve verimli prototiplerin geliştirilmesi; Scheffler yansıtıcılarının daha kuvvetli bir güneş fırınına adapte edilmesidir. İkinci bir hedef ise, mevcut güneş ünitelerinde üretilen gıda ürünlerinin sürdürülebilir olarak üretilebilmesi ve üretilen bu ürünler için markalaşma altyapısının kurulmasıdır. Yozgat Şahmuratlı Köyü ev sahipliğinde geliştirilecek güneş enerjili tasarımlarının kullanışlı, verimli ve teknoloji ile uyumlu hale getirilmesi sayesinde, güneş enerjili tasarımların kullanımının yaygınlaştırılması ve çevre köylerdeki farkındalığının arttırılması planlanmaktadır.

Üretim birimlerinin geliştirilmesi, projeyi destekleyen Elektrik İşleri Etüd İdaresi'nin (EİE) teknik destek ve yardımları ile gerçekleştirilecektir. Geliştirilmiş cihazlar ve daha verimli tasarımlar bölgede güneş enerjinin yaygınlaştırılması için bir model olacaktır. Kerkenes Eko-Merkez'de düzenlenecek olan atölye çalışmaları hem konuyla ilgili bilgi yayımlayacak, hem de Şahmuratlı Köyü halkı; komşu köylerde yaşayanlar; la yereldeki öğrenciler ve genç gruplarına eğitim sağlamış olacaktır.

Ayrıca, Yozgat Şahmuratlı Köyü'nde güneş enerjili tasarımlar ile proses edilecek meyve ve sebzenin organik tarım ve damla sulama teknikleri ile yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca bu proje, proses edilen mevye ve sebzenin yetiştirilmesi sırasında köylüler tarafından kullanılan suyun daha da verimli kullanabilması için köylüleri organik tarım ve damlatma sulama yöntemlerinin kullanılması konusunda cesaretlendirmeyi hedeflemektedir. Tohum (crop) seçimi ve ürünlerin miktarını ve kalitesini optimize etmek konusundaki öneriler ve danışmanlıklar, Ziraat Mühendisleri ve Gıda Mühendisleri tarafından düzenlenecek seminerlerde verilecektir.

Projenin diğer bir hedefi ise, Yozgat Şahmuratlı Köyü özelinde örnek bir sürdürülebilir kalkınma modeli oluşturmak için üretilen ürünlerin markalaşma altyapısını kurmaktır. Bu kapsamda, yasal çerçevede satışın gerçekleşebilmesi için proje paydaşları ile belirlenecek olan marka tescil edilecek; tüzel kişiliğin kurulabilmesi için gerekli altyapı hazırlanacak; AB Mevzuatları ve Gıda Kodeksi standartları doğrultusunda imalathanenin nasıl revize edilmesi gerektiği konusunda gerekli araştırmalar yapılacaktır.

Aynı zamanda markanın bilinirliğini ve yaygınlığını ulusal ve ulusulararası pazarda arttırmak için yerelliğin, çevre duyarlılığının ve güneş enerjisi kullanımının altını çizen görsel ve yazılı tanıtım materyalleri ile ambalaj, paket ve etiketler tasarlancak ve basılacaktır. Kurulacak olan web sayfası ile de internet üzerinden markanın tanıtımı yapılacaktır. Pazar araştırması, arz-talep dengesi, markalaşma ve pazara sunum konularında uzman profesyonel danışmanlık hizmetleri alınacaktır.

Projenin ve uygulamalarının duyurulması ve daha geniş kitlelere yayılabilmesi için Yozgat'da Şahmuratlı Köyü'nde ve Ankara'da Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)'nde ekolojik olarak üretilen yemeklerin üretilmesi için kullanılan güneş enerjili tasarımların kullanılması ile lgili panel, çalıştay ve kermesler düzenlenecektir. yöresel okullardan gelen genç nesilleri hedefleyen aktiviteler de yapılacaktır. EİE de ENVER takımının katılımıyla projeye destek sağlayacaktır.

Bu proje Şahmuratlı Köyü'nü çevre dostu, enerji duyarlı, kendi kendine yeten, yenilenebilir enerjinin kullanılmasıyla sıfır karbon ekonomisini ve sürdürülebilir geleceği destekleyen bir kalkınma örneği yapacaktır.