sayfa tasarımı Ferhat Can

Projedeki Eğitimlerin Kapsamı

1. Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Önemi ve Enerji Verimliliği

1. İçerik: Elektrik İşleri Etüd İdaresi'nin de desteklediği eğitimde yenilenebilir enerji kaynaklarının neler olduğu, önemi, kullanım alanları, faydaları, çevreye etkileri detaylı bir şekilde anlatılacaktır. Enerji verimliliğinin anlamı, önemi detaylandırılırken, yenilenebilir enerji ile nasıl enerji verimliliğinin sağlandığı belirtilecektir. Konferans olarak düzenlenmesi planlanan eğitimlerde, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği ile ilgili aktiveler planlanmaktadır. Eğitimin hedef kitlesi, Yozgat Şahmuratlı Köyü başta olmak üzere, çevre köyler, Sorgun halkı ve Yozgat ve Ankara'dan davet edilecek olan ilköğretim öğrencileri olacaktır.
  2. Eğitmenler: Yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği ile ilgili eğitimi, projede enerji verimliliği danışmanı olarak görev alan ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim görevlisi Soofia Tahira Elias Özkan, Kerkenes Eko-Merkezi Proje Grubu Yöneticisi Françoise Summers tarafından verilecektir. Projeye desteklerini sunan Elektrik İşleri Etüd İdaresi yetkilileri de eğitim çalışmalarına katılacaklardır.
  3. Eğitimlerin Takvimi: Ekim 2008, Kasım 2008, Aralık 2008, Eylül 2009, Ekim 2009.
  4. Eğitimlerin Yeri: Eğitimler Şahmuratlı Köyü'ndeki Kerkenes Ekolojik Merkezi Projesi ve Şahmuratlı Köyü ve Kerkenes'i Tanıtma, Güzelleştirme, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği binasında ya da Erdoğan Akdağ Eğitim ve Araştırma merkezinde gerçekleştirilecektir. Aynı eğitimin Kasım ayı içinde ODTÜ kampüsünde de gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
  5. Eğitim Materyalleri: Sunuşlar, el kitapları, posterler, görsel ve yazılı dökümanlar ile aktiviteler sırasında kullanılacak olan diğer materyaller.

2. Ürün Bilgisi ve Ürün Çeşitliliği

1. İçerik: Bu eğitimde güneş enerjili tasarımlar ile üretilen başarılı ürünlerin neler olduğu, hangi özellikleri taşıması gerektiği, ürünün dayanıklılığı, saklama koşulları gibi konular detaylandırılacaktır. Aynı zamanda ürünlerin pişirilmesi, kurutulması, paketlenmesi ile ilgili bilinmesi gereken konular da aktarılacaktır. Eğitim interaktif şekilde, ürünlerin ve özelliklerinin görsel anlatımı ile gerçekleştirilecektir. Eğitimin hedef kitlesi Yozgat Şahmuratlı Köyü halkıdır.
  2. Eğitmenler: Bu eğitim ürün ve ürün çeşitliliği konusunda katkı sağlayacak olan Kerkenes Eko-Merkez Ekibi, Gıda Mühendisliği ve Ziraat Mühendisliği konularında uzman proje danışmanlarımız tarafından verilecektir. Proje danışmanlarının, bölgeyi tanıyan, bölgenin gelişen ve değişen süreçlerine hakim olması tercih edilecektir. Danışmanlar yapılan projelerdeki mevcut gelişmeleri izleyen ve projelere fikir görüş ve öneri ile destek sağlayacak olan yerel otoritelerden seçilecektir.
  3. Eğitimlerin Takvimi: Mayıs 2009, Eylül 2009, Haziran 2009, Temmuz 2009.
  4. Eğitimlerin Yeri: Kerkenes Ekolojik Merkezi Projesi ve Şahmuratlı Köyü ve Kerkenes'i Tanıtma, Güzelleştirme, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği binasında ya da Erdoğan Akdağ Eğitim ve Araştırma merkezinde gerçekleştirilecektir.
  5. Eğitim Materyalleri: Ürün çeşitleri, yazılı ve görsel dökümanlar, sunuşlar, ürünler ile ilgili tablo ve takvimler.

3. Organik Tarım ve Damlatmalı Sulama ile Sürdürülebilir Tarım

a.  İçerik: Bu eğitimle, güneş enerjili tasarımlar kullanılarak proses edilecek gıda ürünlerinin kalitesini daha da yükseltmek üzere, Yozgat Şahmuratlı Köyü içerisinde yetişen meyve ve sebzelerin organik tarımla üretilmesi için gereken altyapının hazırlanması sağlanacaktır. Özellikle son yıllarda yaşanan su sıkıntısı nedeniyle, suyun tarımda verimli şekilde kullanılması çok önem kazanmıştır. Yozgat Şahmuratlı Köyü'nde damlatmalı sulama yöntemi pilot-ölçekli çalışma olarak uygulanmış olmasına rağmen, bu yöntemin hala yaygın olarak kullanılmamaktadır. Bu doğrultıuda, damlatmalı sulama yöntemleri hakkında bilgilendirmeler yapılacak ve yaygın kullanımı sağlanacaktır. İnteraktif olarak yapılacak olan eğitimin hedef kitlesi Yozgat Şahmuratlı Köyü halkı ve çevre köylüleridir.
b.  Eğitmenler: Bu eğitim ürün ve ürün çeşitliliği konusunda katkı sağlayacak olan Gıda Mühendisliği ve Ziraat Mühendisliği konularında uzman proje danışmanlarımız tarafından verilecektir. Ayrıca, Yozgat Kaymakamlığı'nın da bu konuda katkı koyması beklenmektedir. Proje danışmanlarının, bölgeyi tanıyan, bölgenin gelişen ve değişen süreçlerine hakim olması tercih edilecektir. Danışmanlar yapılan projelerdeki mevcut gelişmeleri izleyen ve projelere fikir görüş ve öneri ile destek sağlayacak olan yerel otoritelerden seçilecektir.
c.   Eğitimlerin Takvimi: Nisan 2009; Mayıs 2009.
d.   Eğitimlerin Yeri: Kerkenes Ekolojik Merkezi Projesi ve Şahmuratlı Köyü ve Kerkenes'i Tanıtma, Güzelleştirme, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği binasında ya da Erdoğan Akdağ Eğitim ve Araştırma merkezinde gerçekleştirilecektir.
e.  Eğitim Materyalleri: Yazılı ve görsel dökümanlar, sunuşlar, arazide uygulamalı çalışmalar.