sayfa tasarımı Ferhat Can


 
 

Projenin GEF Çerçevesi ve SGP Öncelikleri ile Uyumu

Fosil yakıtların her türlü kullanımı, kazanılmasından çevrimine ve gerçek anlamda tüketimine kadar, çevreyi olumsuz etkileyen sonuçlar doğurmaktadır. Özellikle atmosfer fosil bazlı enerji kaynakları kullanımı sonucu etkilenmektedir. Genelde kullanılan kömür, ve doğalgaz gibi fosil enerji kaynakları sınırsız değildir ve birgün tükeneceklerdir. Bu nedenle sahip olunan enerji kaynaklarının her alanda bilinçli bir şekilde kullanılması vazgeçilmez bir gerekliliktir. Çoğu zaman basit tedbirler ve davranış değişiklikleri ile enerji tasarrufu konusunda hatırı sayılır başarılar elde edilebilir.

Proje kapsamında yürütülen faaliyetlerde, günlük hayatta alınabilecek basit tedbirler, düşük maliyetli yenilenebilir enerji kullanım teknikleri ve bu konulardaki eğitimi ve gösterim çalışmaları ile hem köyde yaşayan halkın yaşama koşullarının iyileştirilmesi hem de çevresel koşulların ve kaynakların korunarak insanların ve çevrenin ihtiyaçları arasında denge kurma yöntemlerinin gösterilmesi amaçlanmaktadır. Bu faaliyetler "uygulamaya yönelik gösterim çalışmaları ve bu çalışmalarda iyileştirilecek tasarımlar" ile, "enerjinin etkili kullanımı ile sürdürülebilirliğinin sağlanması konularında bölgesel farkındalığı arttırıcı eğitim çalışmaları" olarak iki alanda ele alınmaktadır.

Güneş ocağı, güneş kurutucuları, güneş kutuları ve Scheffler yansıtıcıları ile ilgili tasarım ve gösterim faaliyetleri, ilk etapta tüm bu sistemlerin bölgede yaşam tarzı ve alışkanlıklarına en uygun tipi belirleyecek çalışmaları içerir. Bu çalışmalar, proje geliştirme safhasında proje ilgi grupları ve projenin akademik destekleyicileri ile yapılan toplantılar ve bölge gezileri sonucunda en düşük maliyetli ve kolay üretimi sağlayacak modellerin belirlenmiş olmasının sağladığı avantajla, projenin başlaması ile birlikte yerel halk ve projenin akademik ortakları ile detaylandırılmasını sağlayacak kısa süreli bir çalışma ile tamamlanacaktır. Böylece, bölge halkının ulaşmasının mümkün olmadığı teknik bilgi; uygulamalı akademik araştırma ve işbirliği ile temin edilmiş olacaktır.

Bu tasarımların tanıtımı, yerel halk tarafından ulaşılabilirliği, kurulum ve kullanımlarını gösterecek faaliyetlerinin herbiri, katılımcı üretim aktiviteleri olarak planlanmıştır. Tasarımların iyileştirilmesine katılacak köy halkından kişilere, katılımları, vakitleri ve emekleri karşılığı tamamlanmış iyileştirilmiş tasarımların dağıtılması ile hem projenin diğer faaliyetlerine hem de yenilenebilir enerji kullanımı tekniklerinin kullanımına, halkın özendirilmesi ve sahiplenmesi mümkün olacaktır.

Gösterim çalışmalarını takiben, hazırlanacak güneş kurutucusu, tandır ile bütünleştirilmiş güneş ocağı, güneş kutuları uygulamalarının sağladığı faydalar, günlük hayata getirdiği kolaylıklar izlenecek, ilgili alanlarda üretimde sağladığı artış, ve kullanılan elektrik enerjisi veya fosil yakıt miktarlarında yarattığı tasarruf ölçülerek Şahmuratlı köyüne, bölgedeki diğer yerleşimlere ve yerel kurumlara sunulacak, böylece bu tekniklerin daha geniş çapta uygulanmasını sağlayacak bilginin yayılması sağlanacaktır.