sayfa tasatımı Ferhat Can


 
 

Proje geliştirme ve yönetimi sürecindeki aktiviteler, proje ortağı olan Kerkenes Ekolojik Merkezi Projesi ve Şahmuratlı Köyü ve Kerkenes'i Tanıtma, Güzelleştirme, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Kerkenes Eko-Merkezi Proje Grubu arasındaki sıkı işbirliği ile gerçekleşmektedir. Kerkenes Eko-Merkezi projesi kapsaminda kırsal hayatın iyileştirilmesi, enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerjilerin kullanımı ile ilgili birçok çalışma yürütülmektedir.

Projenin hedeflerinden biri olan güneş enerjili tasarımların iyileştirilmesi ile ilgili gözlem ve eğitim çalışmaları ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Güner Mutaf tarafından yürütülecektir. Yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği prensiplerinin uygulanması ve yayılması ile ilgili eğitim ve uygulama çalışmaları Kerkenes projesi ekibi ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim üyelerinden Françoise Summers, Soofia Tahira Elias Özkan tarafından yürütülecektir. Bu konudaki danışmanlık ve uygulama çalışmalarının yanı sıra, dernek başkanı veya daha sonra belirlenen dernek üyeleri tarafından yürütülen projenin yönetimi ile ilgili koordinasyon, toplantı ve eğitim aktivitelerinin hazırlanması, UNDP-SGP için proje raporlarının hazırlanması gibi konularda Kerkenes Proje Ekibi proje ortağı olarak yer alacaktır. Proje koordinatörlüğünü Dr. E.Asuman Korkusuz yapacaktır. Kerkenes Ekolojik Merkezi Projesi ve Şahmuratlı Köyü ve Kerkenes'i Tanıtma, Güzelleştirme, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Osman Muratdağı ve Dernek üyelerinden Faruk Muratdağı proje süresince hem dernek ile ilişkilerin kurulmasından, hem de Şahmuratlı Köyü'ndeki idari işlerin organizasyonlarından sorumlu olacaktır.

Projenin sürdürülebilirliğini sağlayacak olan markalaşma altyapısının hazırlanması konusunda uzman markalaşma ve pazarlama danışmanı, ürün bilgisi ve ürün çeşitliliği konularında uzman gıda ve ziraat mühendisi danışmanlar projeye katkı sağlayacaklardır. Proje danışmanları, projenin gerçekleştirildiği bölgeyi iyi tanıyan, yereldeki gelişmelere ve değişimlere hakim, konuyu destekleyen, fikir öneri ve görüşleri ile projeye katkı sağlayan kişilerden seçilecektir.
"Yozgat Sorgun'da Güneş Enerjili Tasarımların İyileştirilmesi ve Markalaşma Altyapısının Kurulması" Projesinin teknik yardım ve mühendislik ayağı Elektrik İşleri Etüd İdaresi tarafından üstlenilecektir.

EİE, proje sürecinde güneş enerjili tasarımların iyileştirilmesi, montajı, kurulumu ve bakımı konularında destek sağlayacaktır. Üretim kapasitesini arttırma, süresini azaltma çalışmaları süresince EİE mühendislik desteği sağlayacak ve tasarımların iyileştirilmesinde yardımcı olacaktır. Ayrıca Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın yürütmekte olduğu "ENVER" (Enerji Verimliliği Kampanyası) projesi kapsamında EİE bünyesinde enerji verimliliğini arttırma ve bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmalar doğrultusunda ENVER takımı, Yozgat Sorgun'da Güneş Enerjili Tasarımların İyileştirilmesi ve Markalaşma Altyapısının Kurulması Projesinin duyurulması ve yaygınlaştırılmasında aktif rol oynayacaktır. Bu konuda belirtilen destek mektubu ekte yer almaktadır.

Küresel ısınmayı önleme, enerji kaynaklarının verimli kullanılması ve yenilenebilir enerjinin kullanılması konularında yerel karar mekanizmalarında farkındalık yaratma ve bilinçlendirme çalışmalarına destek veren İngiltere Büyükelçiliği, Yozgat Sorgun'da Güneş Enerjili Tasarımların İyileştirilmesi ve Markalaşma Altyapısının Kurulması Projesine fon sağlayarak desteklerini sunacaklardır. Proje ortağı olan İngiltere Büyükelçiliği, projenin yürütücülüğü ile projenin yaygınlaştırılması ve duyurulması için gerçekleştirilecek çalışmalara finansal destek sağlayacaktır. Çeşitli kuruluşlar ve Kerkenes Projesi aracılığıyla bulunan fonlar, sosyal sorumluluk projeleri kapsamındaki bilinç ve farkındalığın yaygınlaştırılması için "Yozgat Sorgun'da Güneş Enerjili Tasarımların İyileştirilmesi ve Markalaşma Altyapısının Kurulması" projesine katkı sağlayacaklardır.