sayfa tasarımı Ferhat Can

Proje Sahibi Kuruluşa Ait Bilgiler

Şahmuratlı Köyü ve Kerkenes'i Tanıtma, Güzelleştirme, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği 2003 yılında kuruluş işlemleri tamamlanarak faaliyete geçmiştir. Dernek şu anda çeşitli yaş gruplarından gelen 55 üyeden oluşmaktadır. Yurt dışında bulunan 8 üye bulunmaktadır. Bu üyelerle veya köyle ilgili diğer bilgilere www.sahmuratli.com dan ulaşılabilmektedir.Bu siteden oldukça üyelik talebi gelmekle birlikte küçük yaşta olanlar veya yeterli bilgileri vermeyenler kayıt edilememektedir. Derneğin başlıca gelir kaynağı üyelerin ödedikleri aidatladır. Bunun haricinde Dernek evi olarak kullanılan Kerkenes Eko-Merkezindeki saman ev de Kerkenes Arkeoloji Projesine ait yayınların ziyaretçilere satılması ile elde edilen gelirde derneğin bütçesine katkı sağlamaktadır.

Proje ile ilgili faaliyetler Dernek binası 75 m2 Saman Ev de ve proje ortağı olan Kerkenes Eko-Merkez binalarında (7500 m2 arazi içinde, 300 m2 Kazı evi, 75 m2 Pergola ev, 130 m2 Akdağ Araştırma ve Eğitim Merkezi) yürütülecektir. Teknik ekipman desteği proje ortağı Kerkenes Eko-Merkezi tarafından sağlanacaktır. Şu anda Kerkenes Eko-Merkezinde proje geliştirme ve yürütme aşamalarında kullanılabilecek, ODTÜ kampusünde 15m2 ofis, 4 adet bilgisayar, 3 yazıcı, 1 adet tarayıcı, 1 adet fax, kesintisiz internet erişimi bulumaktadır.

Bugüne kadar alınan destekler:

Proje alanında, 2004 ve 2005 yıllarında Kanada Fonunun cömert katkıları ve The Tyche Archeocommunity Vakfı (USA), Burdens Charitable Vakfı (UK), New Holland Trakmak, MESA, AKG, Erdoğan Akdağ'ın sağladığı ek fonlarla ve Yozgat Valiliği, Köy Hizmetleri ve Sorgun Belediyesinin yardımları ile şu an Dernek binası olarak faaliyette olan Kerkenes Eko-Merkezi Saman Ev'in yapımını tamamlamış ve halen devam etmekte olan geri dönüşüm için katı atıkların ayrıştırılması organik bahçecilik için basit damla sulama ve atık suyun tekrar kullanılması ve enerji tasarrufu için farklı bina malzemelerinin kullanımının desteklenmesini içeren çalışmalarını sürdürmüştür.

British Council, İngiltere-Türkiye Ortaklık Programı kapsamında ODTÜ Mimarlık Fakültesi ve Londra Architectural Association Environment and Energy Studies arasında yürütülen "Yapıların Çevresel Performansları" konulu çalışmaları desteklemektedir. Erdoğan Mustafa Akdağ Vakfı, gazbeton blokları AKG tarafından, çatı kaplama malzemeleri Onduline tarafından sağlanan ve amacı ziyaretçilere, Köydeki ve Bölgedeki aktivitelere ve Kerkenes Projesinin arkeolojik ve ekolojik aktivitelerinin dinamik sergilerine ev sahipliği yapmak olan bir Ziyaretçi Merkezi inşaa etmektedir.