İçerik

ÇEVREDE YERALAN DİĞER SİTLERİN HELYUM BALONU İLE FOTOĞRAFİK BELGELENMESİ

Yozgat ilinde bulunan başka bazı sitler diğer bazı projelere yardımcı olmak amacıyla Kerkenes Dağ araştırması çerçevesinde fotoğraftandı. Bu ilgi çekici ve önemli yerleşkeyi birkaç yıldır kazmakta olan Yozgat Müze Müdürü Sayın Musa Özcan için Yozgat'ın dış mahallelerinde yer alan Mercimek Tepe'deki Erken Bronz Çağı sitini fotoğraflama fırsatını bulmak bizi çok sevindirdi. Ayrıca, Anadolu Platosunun arkeolojisinin anlaşılmasında merkezi rol oynayan önemli sorunların pek çoğuna cevap bulabilmek amacıyla yeni araştırma sezonlarına başlayan Dr. Gorny ve ekibi için meşhur Alişar Höyük sitini fotoğraflamak imkanını da bulduk (Şekil 28).

Dr. Gorny ve ekibi 1994 sezonunda yakında yeni yapılan bir göletin altında kalacak bir sit olan Çadır Höyük'te kurtarma çalışmasına başladılar; biz de hem kalıcı bir belge olacağı için hem de yeni başlayan bu araştırmayı desteklemek amacıyla bu sitin mükemmel fotoğraflarını çekmeyi başardık.

Başka bir sit içinse neredeyse çok geç olacaktı. Cemali Höyük Sitinin (Şekil 30 ve 31) şimdiden bir kısmı su altında kalmıştı ve bu kış tamamen sulara gömülecekti. Yozgat Müzesince yürütülmüş olan kazının detaylı fotoğraflarını çekebilmek için su sporları yapmak gerekli oldu. Su seviyesi henüz fazla yüksek olmadığı halde höyüğün yumuşak toprağı ince taneciklerden oluşan yumuşak bir çamura dönüşmüş olduğu için helyum balonu (blimp) ile birlikte kürek çekme denemelerimiz sonuçsuz kaldı. Batmaz şişme bir bot nemli fakat daha rahat bir hareket imkanı sağladı. Höyük veya kalenin yüksek kısmı suyla çevrili, orta kısımda ise kazı açmaları görülebilir. Aşağı şehrin bir kısmı ise hala su üzerinde ve fotoğrafın alt kısmında, bugünkü yolun biraz altına kadar uzanmış halde görülebilir.

Ortaköy

Prof.Dr. ve Dr. Süel (Ankara Üniversitesi ve Eski Eserler Genel Müdürlüğü) bizden biraz daha kuzeyde Çorum ili sınırları içinde Ortaköy'de bulunan bir Hitit imparatorluk merkezini kazmaktalar. Açmaları detaylı ve biraz daha yüksekten sitin tamamını helyum balonu (blimp) ile fotoğraflamamız isteklerini yerine getirebilmek bizleri son derece mutlu etti. 2000'den fazla yazılı kil tabletin çıkarıldığı bu önemli ve heyecan verici kazıya çektiğimiz fotoğrafların çok yardımcı olacağını ve basılacak raporlarda yer alacağını umuyoruz.

Projenin Çevrede Yarattığı İlgi

Yozgat ili ve çevresinde Türkiye'nin kültürel mirasına duyulan ilgi gittikçe artıyor, üstelik bunun nedeni yalnızca öngörülen turizm potansiyeli de değil. Kerkenes Dağın bir turizm merkezi olarak gelişmesi sitin yerleşimi ve güzelliğiyle tamamen uyumlu olacak, Türkiye'nin başka yerlerinde yapılan hatalar da burada tekrarlanmayacaktır. Diğer bir taraftan sitin öneminin duyurularak anlaşılması, çevre köylerde ve sürekli gelişmekte olan Sorgun kasabasında inşa edilmekte olan yeni yapılar için sitten sürekli ve mekanize biçimde taş çalınmasını ve hazine arayanların verdiği zararı önlemenin tek yolu gibi görünmektedir. Sayın Valimiz ve Kaymakamımız projenin her safhasıyla devamlı olarak ilgilenmişler ve değerli desteklerini esirgememişlerdir (Şekil 32) .

İçerik
 














Şekil 28



Şekil 29



Şekil 30

Şekil 31

Şekil 32