Web Design by Alper Dincer   Graphic Design by Ulku Bayer

Şekil 61

DİĞER ARAŞTIRMALAR

Dendrokronoloji
Dr. Omura’nın yürüttüğü Kamankale Höyük Kazısı’ndan bir günlüğüne gelebilen Cornell Üniversitesi öğrencisi Defne Bozkurt, Kerkenes’de bulunan örneklerin, üzerlerindeki yıllık büyüme halkalarının Peter Kuniholm ve ekibi tarafından sayılacağı Cornell Üniversitesi Malcolm ve Carolyn Wiener Ege ve Yakın Doğu Dendrokronolojisi Laboratuarına gönderilmek üzere paketlenmesini yürütmüştür. Örneklerin cinsi çam olup, bu rapor hazırlandığı sırada sayılabilen en uzun dizinin 197 halkadan oluştuğu saptanmıştır; belgelenen bu dizi Cornell Tunç/Demir Çağı kronolojisini geriye doğru en az yüz yıl daha geliştirecektir.

Jeoloji, Jeomorfoloji ve Hidroloji

Catherine Kuzucuoğlu, Mehmet Ekmekçi ve Harun Aydın, Kerkenes’de yerel granite ek olarak kullanılan diğer taş, kumtaşı ve tebeşir taşı türlerini tanımlamışlardır (Şekil 61). Mehmet, Kerkenes Dağ’ın hidrolojisi konusunda, su tablasının nasıl yenilendiği ve Demir Çağı su rezervuarlarının sızıntılarla nasıl dolduğunu da açıklayan detaylı bir rapor taslağı hazırlamıştır. 2002 yılı çalışmaları, yakın çevrede yürütülen ve çevre üzerindeki insan etkisi konusunda kanıt sağlayarak özellikle Demir Çağı şehrinin inşası ve bir savaş sonucu yok edilişinin çevre üzerindeki etkilerini belgelemeyi amaçlayan jeomorfolojik sondaj programının son ayağını oluşturmuştur. Sondaj bulgularının laboratuar analizlerinin sonuçlarını heyecanla bekliyoruz.

K Ana Sayfa Önceki   << Sayfa 6 >>   İçerik English
  Web Design by Alper Dincer   Graphic Design by Ulku Bayer