up İçindekiler

YÖNTEM

Amaç şehir planını büyük kazı çalışmalarına gerek kalmadan yeniden kurabilmektir. Bu çalışmanın temelini 1993/94 yıllarında çekilen balon fotoğrafları oluşturmaktadır. 1993 yılında lOOm x lOOm bir karolaj oluşturularak plana çakıştırılmış ve yere işaretlenmiştir. Buna ek olarak rastgele seçilen kontrol noktaları da işaretlenerek ölçülmüştür. Sayın Levent Topaktaş (ODTÜ) ölçüm verilerini AutoCAD yazılımına aktarmıştır. Daha sonra MNG Inc. tarafından stereografik bir fotoğraf çiftinden çizilen topoğrafik harita üzerine yine AutoCAD yardımıyla, fotoğrafların ve verilerin değerlendirilmesi yönünden daha kullanışlı olan detaylı bir karolaj aktarılmıştır (Şekil 1). Boğazköy Araştırma ekibinden Sayın Hans Birk ve Sayın Henning Schriever bu karolajı tekrar ölçerek anakayalara çakılan kazıklardan oluşan yeni bir kesin noktalar ağı oluşturmuşlardır.

Arazi çalışmalarında plan taslaklarının hazırlanması (Şekil 2) ve yorumlanmasında fotoğraflar son derece faydalı olmuşlardır. Bunların yardımıyla şehrin çeşitli bölgelerinin planlarını hazırlamak mümkün olmuştur (Şekil 3). Bunlarda, fotoğraf makinası açısının tam yatay olmaması nedeniyle düzeltilmesi gereken fotoğrafik bir distorsyon mevcuttur. Yere beyaz toz kireçle işlenen ve yerleri ölçülerek belirlenen kontrol noktaların yardımıyla ve bazı alanlarda hem fotoğraflarda hem de yer üzerinde tanımlanabilen görünür noktaların teodolitle ölçümü yöntemiyle AutoCAD veya AERIAL yazılımlarını kullanarak bu distorsyonun düzeltilmesi mümkün olmuştur. İngiltere Bradford Üniversitesinden Sayın John Haig'in hazırladığı AERIAL adlı yazılımın yeni versiyonu bir scanner ile kullanılabilmesi bakımından çalışmayı hızlandırmaktadır.

1993 yılında yapılan jeofiziksel araştırma denemesi 1995 sezonunda geniş alanların manyetometre ile taramasına imkan sağlamıştır (Şekil 1). Aslında sonuçlar çıktılardan da anlaşıldığı üzere (Şekiller 5, 7, 10 ve 13) son derece olumluysa da, kesin yorumlama için deneme kazıları gerekmektedir. Jeofiziksel verilerin diğer veri biçimleriyle nasıl çakıştırılabileceği veya biraraya getirilebileceği de diğer bir güncel araştırma konusudur.

up İçindekiler






Şekil 1

Şekil 3

Şekil 5

Şekil 7

Şekil 10