İçindekiler

YENİ ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

1. GPS( Küresel Yer Belirleme Sistemi)
GPS kullanılarak kale ve onu çevreleyen yamaçların detaylı bir topoğrafik haritası çıkarılmıştır (Şekil 3). Ancak bundan sonra, bu haritanın üzerine rektifıye edilmiş fotoğrafların ve ölçümleri yapılmış kale duvarları planlarının yerleştirilmesi mümkün olmuştur (Şekil 4). Bundan sonraki aşama bilgisayar ortamında üç boyutlu bir sunuşun hazırlanmasıdır. Bunun yapılabilmesi için bizim kullanmakta olduğumuz kareleme sistemi ile GPS'in kullandığı UTM kareleme sisteminin, uyumlu hale getirilmesi sağlanmıştır. Bu amaca yönelik işlemin ve toplanan verilerin biraraya getirilmesi ODTÜ Coğrafi Bilgilendirme Sistemleri (GIS)Enstitüsünde Microstation bilgisayar yazılımı ile yapılmaktadır. Aerial V yazılımı ile fotoğrafik rektifikasyonun yapılması ve Microstation yazılımı ile verilerin biraraya getirilmesi işlemleri Levent Topaktaş'ın (Intergraph Inc.) yardımları ile Deniz Kutay tarafından yürütülmektedir.

2. Yüksek Yoğunluktaki Örnekleme ile Jeomanyetik Araştırma Yapılması.
40x40m. boyutlarındaki iki plan karede bilgisayar yazılım geliştirilmesi projesine de yardımcı olmak amacıyla yüksek yoğunluk örnekleme sistemiyle belirli mimari ve kültürel problemleri aydınlatmak için araştırma yapılmıştır. Bilgisayar yazılımının geliştirilmesi ve ileride yapılması düşünülen araştırmaların tasarımı GEOSCAN'den Dr. Lewis Somers tarafından yürütülmektedir (Şekil 20a, 20b ve 21).

3. Helenistik-Bizans Dönemlerine Ait Keramiklerin Toplanması ve İncelenmesi.
Kale ve Kiremitlik bölgelerinden gelen Helenistik-Bizans dönemlerine ait keramiklerin toplanması ve incelenmesi halen Kuzey Anadolu'da Geç Roma ve Erken Bizans dönemi keramikleriyle ilgili doktora çalışması yapmakta olan Andrew Goldman tarafından üstlenilmiştir.Bu keramikler yayına yine Bay Goldman tarafından hazırlanmıştır.

4. Uçurtma ile Hava Fotoğraflarının Çekilmesi.
Deneme niteliğinde gerçekleştirilen uçurtma ile alçaktan hava fotoğraflarının çekilmesi hazırlanmakta olan fotoğraf mosaiğinin tamamlanmasına yardımcı olmuştur (Şekil 1).

İçindekiler












Şekil 1



Şekil 3



Şekil 4



Şekil 20a



Şekil 20b


Şekil 21