Web Design by Alper Dincer   Graphic Design by Ulku Bayer 
  K Ana Sayfa Önceki   << Sayfa 4 >>   İçerik English
 
 

Şekil 9 Şekil 10 Şekil 11 Şekil 12
Şekil 13 Şekil 14 Şekil 15 Şekil 16
Şekil 17 Şekil 18 Şekil 19 Şekil 20
Şekil 21 Şekil 22 Şekil 23 Şekil 24
   
  Şekil 25 Şekil 26  


KENTSEL YÜZEY ARAŞTIRMASI

Jeomanyetik Yüzey Araştırma Çalışmalarının Tamamlanması
2002 yılında jeomanyetik yüzey araştırma çalışmaları tamamlanmıştır (Şekil 9). İlk yıllardaki denemelerin ardından, Geoscan FM 36 gradyometreleri kullanılarak ve birer metre aralıklı şeritler boyunca metrede dört okuma yapılarak iki kilometrekareden büyük bir alan taranmış ve haritalandırılmıştır (Şekil 11). Yalnızca, Bizans ve diğer geç dönem kalıntılarının Demir Çağı yapılarının üstünü örttüğü Kale ve Kiremitlik bölgeleri atlanmıştır (Şekil 17, 21, 23a, 24a, 25 ve 26). Geoscan’den Lewis Somers 1993 yılında ilk çalışmalara başladığında, hiçbirimiz onuncu araştırma sezonunda tüm alanın manyetometre ile yüzey araştırmasının tamamlanabileceğini düşünemezdik. Diğer güzel bir haber Nahide Aydın’a Mississippi Üniversitesi tarafından jeofizik ve antropoloji alanında yüksek lisans çalışması yapması için verilen burstur. Yüzey araştırmasını koordine eden ve işçilerimizi eğiten Nahide, Kerkenes Projesi’nin başından beri ekibimizin en değerli üyesi ve en büyük desteğimiz oldu. Başarılı bir biçimde veri değerlendirme çalışmalarını tamamlayan Mark Francis ise ham ve işlenmiş verilerden oluşan bir arşiv hazırlamıştır.

Direnç Yöntemiyle Yüzey Araştırması
2001 yılında şehrin aşağı kısımlarında elde edilen yüksek nitelikli sonuçların ardından, Mayıs ayındaki üç haftalık ilkbahar çalışmasının büyük bir kısmı ile yaz çalışmasının Haziran ayındaki ilk kısmı direnç yöntemiyle yüzey araştırması yürütülen alanın genişletilmesine ayrılmıştır (Şekil 10). Toprak tamamen kurumadan önce göreceli olarak daha taşsız alanlarda iyi sonuçlar elde edilmiştir (Şekil 12, 14, 18, 22, 23b ve 24b). Günde azami sekiz kare belgelemek suretiyle tüm alanın direnç yüzey araştırması ile belgelenmesinin yüz yıldan fazla süreceği göz önüne alındığında, sit yüzey alanının büyük kısmının bu çalışma için uygun olmamasının aslında daha iyi olduğu düşünülebilir!

Coğrafi Bilgilendirme Sistemleri (CBS)
Buffalo’daki New York State Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nde doktora çalışmasını sürdüren ve 1994 yılından beri Kerkenes Araştırma Ekibinin üyesi olan Scott Branting, Kerkenes Projesi’nin ortak yöneticilerinden biri olmuştur. Kişisel katkıları, CBS ve uzaktan algılama yöntemleri konusunda olan Scott, 2001 yılında yakın kontur çizgilerinin oluşturulabildiği GPS yüzey araştırmasını tamamlamış, ilk iki çalışma sezonunda çekilen balon fotoğrafları arasında bulunan renkli diaları tarayarak bunları ölçekli bir mozaik halinde biraraya getirmiş ve GPS verilerinden oluşan haritanın üzerine yerleştirmiştir. Şu anda Kerkenes Projesi kapsamında CBS uygulamaları ve aktarma sistemleri konusunda araştırmalarını sürdürmektedir. 1998 yılından beri Scott’ın asistanlığını yürüten Nurdan Atalan ise, ODTÜ Proje Ofisinde bir CBS veritabanının oluşturulmasını koordine etmektedir. ESRI ve ERDAS’ın değerli katkıları ile sağlanan ArcGIS ve ERDAS Imaging yazılımları sayesinde Kerkenes Projesi, ileri ve yaratıcı araştırmalar yapmaya devam etmektedir.

 
 
 
  K Ana Sayfa Önceki   << Sayfa 4 >>   İçerik English
  Web Design by Alper Dincer   Graphic Design by Ulku Bayer