Sayfa 3 Kerkenes Haberler 99Kerkenes News 99Kerkenes Haberler 99 Jeomorfolojik
Arastirma
Çalismalari

ve Sonuçlar
Sayfa 5

1

-

 

2

-

 

3

-

 

-

 

-

 

-

 


JEOMORFOLOJIK ARASTIRMA ÇALISMALARI

1999 yilinda, Kanak Suyu havzasinin Holosen dönemdeki evrimini Kerkenes Dagi üzerindeki Demir Çagi sehri kurulusunun çevre ve bitki örtüsü üzerindeki etkilerine agirlik veren bir yöntemle inceleyecek, jeomorfolojik bir arastirmaya baslanmistir. Bu baglamda 1999 yilinda Kerkenes Daginin hemen kuzeyinde yer alan ve Kerkenes Dagi’nda toplanan yagmur ve eriyen kar sularinin büyük bir kisminin aktigi Egri Öz Suyu Vadisi’nde bir dizi sondaj yapilmistir (Sekil 18).

 Sonuçlar
Önümüzdeki birkaç yil içinde tamamlanacak olan ve farkli uzaktan algilama yöntemlerinin biraraya getirilmesinden olusan, kazi gerektirmeyen ve kalintilara zarar vermeyen arastirma çalismalariyla Demir Çagi sehrinin detayli bir plani elde edilecektir. Bu plan üzerinde yapilacak analizler, yalnizca bu önemli yerlesmenin kentsel dinamiklerinin anlasilmasina büyük katkida bulunmakla kalmayacak, ayrica hem Anadolu'da hem de Anadolu disinda sehir tasarim anlayisinin gelisimindeki rolünün degerlendirile-bilmesini de mümkün kilacaktir.

Anitsal yapilarda yürütülen temizlik çalismalari, hem önemli mimari ve kültürel veriler saglamakta, hem de sitin turizm potansiyelini arttirmaktadir. Ancak sehrin kendisinin ve kültürel öneminin daha bütüncül bir biçimde anlasilmasi çesitli mimari biçimlerin islevi ile ilgili sorulari cevaplayacak, bunlarin zengin kültürel ve sanatsal niteliklerini ortaya çikartacak, ticaret ve Eski Çag ekonomisi ile ilgili arastirmalara veri olusturacak ve sehrin kurulusunun çevre araziler ve bitki örtüsü üzerindeki etkisi ile ilgili arastirmalar için veri saglayacak, belirli sorunlara yönelik olarak kesin ve detayli bir biçimde programlanmis kazi çalismalari ile mümkün olacaktir

büyük resim için tiklayin
Sekil 15:
"Saray Kompleksi" cephesinin dogu bölümü ve orta nisi görülmektedir. Egimli tas yüzeylerde ki yanik izleri dikkat çekicidir.

 

büyük resim için tiklayin
Sekil 18:
Egri Öz Su Vadisi’nde yapilan jeomorfolojik sondaj çalismalari.

 

 

-  

 

-  

 

-  

 

-  

4

-  

5

-  

6

Sponsorlar

btbn1.jpg (759 bytes)Sayfa 3btbn3.jpg (1123 bytes)Kerkenes Ana Sayfabtbn5t.jpg (5097 bytes)Kerkenes Haberler Icerikbtbn7.jpg (1110 bytes)Sayfa 5btbn9.jpg (773 bytes)