Sayfa 1

Kerkenes Haberler 99Kerkenes News 99Kerkenes Haberler 99

Sehirde Yürütülen Yüzey Arastirmasi Çalismalari Sayfa 3

1

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

 


ŞEHİRDE YÜRÜTÜLEN
YÜZEY ARAŞTIRMASI ÇALIŞMALARI


1999 yili arazi çalismalariyla mevcut sehir plani kazi gerektirmeyen uzaktan algilama yöntemleri kullanilarak büyük ölçüde genisletilmistir. Trimble marka bir Küresel Konumlandirma Sistemi (Global Positioning System - GPS) ile yürütülen hareketli (kinematic) yüzey arastirmasi, sehir yüzölçümünün %80'ini kapsamaktadir (Sekil 2). Bu çalisma sonucu elde edilen topografik harita, 886.377 adedi 1999 yili çalismalari sirasinda elde edilen toplam 1.286.767 veri noktasindan olusmaktadir. Toprak alti kalintilarini detayli bir biçimde ortaya çikarmamizi saglayan ve GEOSCAN FM-36 fluxgate model bir gradiometre ile yürütülen jeomanyetik yüzey arastirmasi ise (Sekil 3), Kerkenes'de kullandigimiz temel arastirma yöntemi olmayi sürdürmektedir. Iki vardiya halinde çalisarak, araziye daha önce uyarlanmis olan kareleme sistemine ait 20 x 20 metre boyutlarindaki birimlerden, günde yaklasik 40 adet belgelemek mümkün olmustur. Demir Çagi kalintilarinin, anakaya ile geç dönem kültürel kalintilarindan ayirt edilebilmesi amaciyla elde edilen jeomanyetik görüntüler yüzey üzerinde de kontrol edilmistir. Ayrica jeofiziksel görüntüler ile balon fotograflarini topografik haritalarin üzerine yerlestirerek üç boyutlu arazi görüntüleri olusturulabilmektedir (Sekil 8). Sehrin kuzey kismini kapsayan GIS uygulamalari çalismasi, ODTÜ Pilot Projesi adi altinda, Ömür Bakirer ile birlikte yürütülmektedir.

Sehrin Kuzey ve Orta Kisimlarinda Bulunan Yapi Adalari
Burada, sehrin kuzeyinde yer alan ve yüzölçümünün yaklasik üçte birini olusturan bölümüne ait jeomanyetik haritadan alinan iki tipik yapi adasinin görüntüleri sunulmaktadir. Bunlardan boyutlari 60 x 60 metreye ulasan ve içerisinde bir kaç tane görkemli dikdörtgen yapiyi barindiran ilk yapi adasi (Sekil 4a) siddetli bir yangina maruz kalmistir. Nispeten silik olarak görülen dikdörtgen kalintilar, siddeti daha da yüksek bir yangina isaret ediyor olabilir. Daha büyük bir ölçekte betimlenen ve boyutlari 40 x 40 metreye ulasan ikinci yapi adasinin (Sekil 4b) dogu tarafinda kendisine eklenen 20 metre genisliginde bir yapi grubu daha bulunmaktadir. Bunlarin arasindan kolayca ayirdedilebilen ve üç küçük kare odadan olusan dizi Kerkenes'de sik rastlanan bir yapi tipine isaret etmektedir.

Güneydeki Sirtta Yer Alan Kamu Yapilari (Sekil 9)
1999 arazi çalismalarinda sehrin güney kisminda yürütülen jeomanyetik yüzey arastirmasi da genisletilmis olup (Sekil 3), önemli oldugu düsünülen yapilara ait yeni detaylar ortaya çikarilmistir (Sekil 9). Sehrin bu kismi, nispeten daha alçakta bulunan kuzey ve orta kisimlardan farkli bir karaktere sahiptir ve kamusal islevli oldugu düsünülen yapi gruplarinin yerlesmesi için seçilmis gibi görünmektedir.

"Saray" olarak adlandirdigimiz yapi grubunun, birden fazla sayida bagimsiz anitsal yapidan olustugunu anlamis bulunuyoruz. Avlular etrafinda düzenlenmis farkli büyüklüklerdeki odalardan meydana gelen bu yapilarin benzerlerine sehrin baska hiç bir kesiminde rastlanmamistir.

"Polo Sahasini" olusturan alan ile buna bagli teraslarda yürütülen jeofiziksel yüzey arastirmasi, daha önceki çalismalarda çizilen plani dogrulamistir. Nispeten daha büyük yapilarin üzerlerini örten çatilarin desteklerine ait kalintilar olarak yorumlanabilecek izlere rastlanmamistir.

 

büyük resim için tiklayin
Sekil 5: Kentin kuzeybati bölümünü gösteren jeofiziksel harita. Harita, UTM projeksiyonunda, Microstation’da çizilmis Kerkenes lokal kareleme sistemiyle, IRAS/C’de jeoreferanslanmistir.


büyük resim için tiklayin
Sekil 7: Kentin kuzey bölümünün 1993 yilinda sicak hava balonundan çekilmis egri (oblique) fotografi. Sekil 5 ve 6'da görülen alanlar kirmizi ile Sekil 8'de görülen alan ise sari ile çerçevelenmistir.

.


 



büyük resim için tiklayin
Sekil 9: (a) “Saray Yapı Grubu” ve çevresinin GPS arazi modeli.

büyük resim için tiklayin
Sekil 6: Sekil 5'de görülen jeofiziksel haritanin, rektifiye balon fotograflari ile çakistirilmis hali. Böylece yüzey ve yüzeyalti kalintilarinin karsilastirilmasi mümkün olmaktadir. Bu görüntüler Intergraph yazilimlari kullanilarak hazirlanmistir.

büyük resim için tiklayin
Sekil 8: Yeralti kalintilarini incelemek amaciyla kentin kuzey kisminin iki boyutlu jeofiziksel görüntüsü, üç boyutlu GPS arazi modeli ile çakistirilmistir. Görüntüde sehir surlari, beyaz ile gösterilmistir. Kentin kuzey kismini olusturan yapi adalarinin ise, surlarin içinde ve vadinin üst tarafinda siralanmis oldugu görülmektedir. Görüntünün orta kisminda yeralan nispeten daha alçak alanlarda su rezervuarlari (göletler) ve su kaynaklarinin düzenlenmesi için kullanilan diger ögeler bulunmaktadir.

büyük resim için tiklayin
Sekil 9: (b) Güneydeki sirtin jeofizik haritasi. Veriler, GEOPLOT yazilimi ile islendi ve SURFER yazılımı ile görüntülendi. Plana yapilan önemli bir ekleme, teraslardan en büyügüne açilan anitsal bir giris kapisi olarak yorumlanan bir yapiya ait detayli görüntülerdir. Önemli oldugu anlasilan bu yapi, sehri yokeden yanginda büyük hasar görmüstür. Yapinin boyutlari 16 x 16m’ye ulasmakta olup, iki dikme dizisiyle bölünmüs üç neften olusan bir plan düzenine sahiptir. Bu yapi, yakininda bulunan "Kapadokya" ya da Güneybati sur kapisi ile ilis-kilendirilmis ayri bir iç kapi olarak yorumlanabilir. "Saray Yapi Grubuna" göre yolun diger tarafinda yer alan ve islevsel açidan önemli oldugu düsünülen bir baska yapi adasinin içerisinde yürütülen jeomanyetik yüzey arastirmasi, iki sira dikme ile bölünmüs genis bir salon ile yine dikmeli bir giristen olusan ve boyutlari 15 x 30m ulasan bir yapi ortaya çikarmistir.

 

 büyük resim için tiklayin
Sekil 2:
GPS arastirmasinin ilerleyisi. Kentin yüzey topografyasini belirleme çalismalari artik alanin %80 ini kapsamistir.


büyük resim için tiklayin

Sekil 3:  Jeomanyetik arastirma bugüne kadar sit alaninin bir kilometrekareden fazlasini veya % 40’ini kapsamistir.

 

 

 

 

büyük resim için tiklayin
Sekil 4: (a)
Kentin kuzeyinde bulunan büyük yapi adalarinin jeomanyetik görüntüsü. Ölçek 1:2000.

büyük resim için tiklayin

Sekil 4: (b)
Kentin kuzey batisinda bulunan bir yapi adasinin jeomanyetik görüntüsü. Ölçek 1:1000.

-  

 

-  

2

-  

3

-  

4

-  

5

-  

6

Sponsorlar

btbn1.jpg (759 bytes)Sayfa 1btbn3.jpg (1123 bytes)Kerkenes Ana Sayfabtbn5t.jpg (5097 bytes)Kerkenes Haberler Icerikbtbn7.jpg (1110 bytes)Sayfa 3btbn9.jpg (773 bytes)