Kapak

Sayfa 2 - 3

Sayfa 4 - 5

Sayfa 6 - 7

Sayfa 8 - 9

Sayfa 10 - 11

Sayfa 12 - 13

Sayfa 14 - 15

Şekil 1: Şehrin, okunan 1.400.000 GPS noktasından yararlanılarak ArcView 3D Analyst programında oluşturulan TIN (Triangulated Irregular Network - Üçgenlenmiş Düzensiz Ağ) simülasyonu.

Geoffrey Summers
Françoise Summers
David Stronach
Musa Özcan

Translated by / Çeviri: Nilüfer Baturayoglu

GİRİŞ
Üçüncü Binyılın ilk yazında, gelişmiş uzaktan algılama ve geleneksel kazı yöntemlerinin birlikte kullanıldığı çalışmalar, Orta Anadolu'da yer alan bu gösterişli Demir Çağı başkentinin büyüklük ve karmaşıklığına ışık tutan yeni bulguların elde edilmesini sağlamıştır. Büyük ihtimalle M. Ö. 600 yıllarında Medler tarafından kurulan ve 50 yıl kadar sonra Lidya kralı Krezüs tarafından yok edilen, düzenli bir biçimde planlanmış ve sıfırdan inşa edilmiş olan bu şehri, üzerinde bulunduğu dağın sırtlarını izleyen 7 kilometre uzunluğunda sağlam taş surlar çevrelemektedir. Erken örneklerine İran'da da rastlanan bir yapı tipi olan dikmeli bir salonun Saray Yapı Grubu içinde yer aldığının belirlenmesi, Kerkenes'in Bizanslı Stephanos'un "bir Med şehri" olarak betimlediği Herodot'un Pteria'sı olarak tanımlanmasını desteklemektedir.

Proje ile ilgili tüm konularda bize destek olan T. C. Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürü Dr. Alpay Pasinler ile ekibine teşekkür borçluyuz. Sabrı, yerinde önerileri ve aktif katılımı ile kendisine pek çok konuda müteşekkir olduğumuz Samsun Müzesi'nden Uğur Terzioğlu ise bir kez daha T. C. Kültür Bakanlığı temsilcimiz olarak ekibimize katılmıştır. 2000 yılı yüzey araştırması izni Geoffrey Summers'a, kazı izni ise Musa Özcan'a verilmiştir. Kerkenes Projesi, resmi olarak Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü tarafından desteklenmekte olup, çalışmalar Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nce tahsis edilmiş olan Proje Ofisinde sürdürülmektedir. Ayrıca yine 2000 yılında Dr. Omura başkanlığında Kaman Kalehöyük'te araştırmalarını sürdüren Japon kazı ekibi ile ortaklaşa jeofiziksel yüzey araştırma çalışmalarını yürütebilmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz. Kerkenes Projesi'ni destekleyen ve isimleri arka sayfada yer alan tüm kişi ve kurumlar ile tüm dostlarımıza ve tüm yardım edenlere de teşekkürlerimizi sunmayı borç biliyoruz.

Arazi ve arazi sonrası çalışmalara katılan ve yayın hazırlıkları ile proje kapsamındaki diğer araştırmalarda bize yardımcı olan ekibimizin tüm üyelerine teşekkür ederiz.

Katılımcılar

Aktan Acar
Aysun Akkaya
Javier Alvarez-Mon
Fırat Ant
Nurdan Atalan
Abdullah Ateş
Harun Aydın
Nahide Aydın
Ömür Bakirer
Özge Başağaç
Aylin Başal
Nilüfer Baturayoğlu
Scott Branting
William Collins
Sertan Çağlar
Catherine Demos
Umut Derviş
Alper Dinçer
Mehmet Ekmekçi
Emine Erdem
Salih Erdurmuş
Mark Francis
Katsutoshi Fukuda
Katherine Geers
Andrew Goldman
Hilary Gopnik
Kemal Gülcen
Vedat Gün
Burcu Güdoğdu
Ömür Harmanşah
Hanna Kepka
Catherine Kuzucuoğlu
Uğur Leloğlu
Emre Madran
Sabrina Maras
Sera Mutlu
Ceyda Oskay
Musa Özcan
Derya Özgöç
Jennifer Ross
Kendra Roth
Isabelle Ruben
Emanuelle Salgues
Köksal Sanlı
David Stronach
Françoise Summers
Geoffrey Summers
Uğur Terzioğlu
Refik Toksöz
Erol Tunalı;
Esra Uyanusta
Arda Uysal
Baris Yağlı
Bige Yücelyiğit

 

Figure 1