Konum Haritası :Türkiye kabartı haritası, TNTMips ile ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü'den Arda Arcasoy tarafından hazırlanmıştır.

BÖLGESEL ARAŞTIRMALAR
Daha önce yerleşilmemiş bir yerde bu kadar büyük bir şehrin kurulması, yakın çevresini ciddi bir biçimde etkilemiş olmalıdır. Dağın tepesinin temizlenmesi, inşaat ve benzeri amaçlarla çevredeki ağaç stoğunun kesilmesi ve yeni tarımsal faaliyetlerin ortaya çıkmasının yol açtığı, ormanların yok olması, erozyon ve hidrolojideki farklılaşma gibi etkilerin, yerel ekolojide önemli değişikliklere neden olduğu açıktır. Şehrin yok oluşu ve terkedilişi, bu etkilerin bir kısmını tersine çevirmiş olmalıdır.

Çevre üzerindeki bu insan etkilerinin düzey ve hızını belgelemek ve değerlendirmek için Catherine Kuzucuoğlu ve Mehmet Ekmekçi tarafından bir çevresel ve jeomorfolojik araştırma programı başlatılmıştır. Bu program, çevre vadilerin jeofiziksel kesitlerinin hazırlanması ile yerel sedimantasyon tabakalarından sondaj ile örnekler alınmasını (coring) kapsamaktadır. Bu sondajlar ile elde edilecek çevresel değişimlerin bölgesel tarihçesi ile ilgili verileri, insan sömürüsünün doğa üzerindeki etkileri ile bağdaştırmak mümkün olabilecektir

Konum Haritası

Kerkenes House,
Şahmuratlı Köyü,
P.O. Box 23,
Sorgun,
Yozgat, TURKEY.
Tel/Fax: 90 354 421 5154

Galata Çamlık Hotel, Yozgat.
Tel : 90 354 217 5300

Fax: 90 312 428 0159
e-mail: ingark-o@tr-net.net.tr

SONUÇLAR

Gelişmiş yüzey araştırma teknikleri yardımıyla hazırlanan detaylı plan, bu büyük Demir Çağı şehrinin geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilemeyecek biçimde incelenmesine ve anlaşılmasına imkan sağlamaktadır. Görüntüleme teknikleri, kentsel dinamiklere ışık tutacak grafik görsel sunumların hazırlanmasını ve sınanabilecek hipotezlerin oluşturulmasını mümkün kılmaktadır. Kullanılan üç görüntüleme tekniğinden ikisi, yani hava fotoğraflarının çekimi ve Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) desteğiyle harita hazırlanmasına ait arazi çalışmaları tamamlanmıştır. Jeomanyetik yüzey araştırmasının tamamlanabilmesi için, iki yoğun çalışma sezonu daha gerekmektedir. Elde edilecek sonuçlar, Eski Çağ Yakın Doğusu konusunda çalışan araştırmacılar için büyük önem taşıyacaktır.

Surların bir bölümünde yapılan temizlik çalışmaları, sanıldığından çok daha iyi korunmuş olduğu anlaşılan bir şehir kapısını ortaya çıkarmaktadır. Kapı geçidi ile iç odasının temizliği, zaten etkileyici olan bu yapının görünümünü daha da vurgalayacak ve uygulanacak olan sınırlı konservasyon programı ile hem yapının korunması hem de ziyaretçilerin güvenliği sağlanacaktır. "Saray Yapı Grubu"nun doğu ucunun büyük ölçekte bir onarım ve yeniden inşa sürecine maruz kaldığının ve olağanüstü boyutları ile özellikle doğu ucunda yer alan ayrık yapılardan bazılarının görkemine rağmen, aslında şehrin diğer büyük yapı adalarından pek de farklı olmadığının anlaşılması, araştırmalara yeni bir boyut katmıştır. Yapılan sınırlı kazı çalışmalarından elde edilen az sayıdaki buluntu, daha önce de belgelenmiş olan egzotik fildişi ve altın bezeli nesnelere yönelik zevki bir kez daha yansıtmış ve güvenilir bir kontekste ait yeni bir keramik kap dizisi ortaya çıkarmıştır. Bulunan kömürleşmiş ahşap kirişlerde yeterli sayıda yıllık büyüme halkasına rastlan-ması halinde, tarihlendirme ve buna bağlı olarak şehrin tanımlanması sorunu kesin olarak çözümlenebilecektir.

Bölgesel çevre ve doğaya yönelik araştırmalar, kültürel tercihler ile diğer dramatik insan müda-halelerinin sonuçlarının değerlendirilebileceği, daha geniş bir alt yapı oluşturulmasına imkan tanıyacaktır.

Geoffrey Summers
e-mail: summers@metu.edu.tr
Department of Political Science and Public Administration,
and
Françoise Summers
e-mail: fsummers@metu.edu.tr
Department of Architecture,
Middle East Technical University, Ankara 06351, Turkey.
Tel/Fax: 90 312 210 1485

David Stronach
Tel: 1 510 642 7794 Fax:1 510 643 8430
Department of Near Eastern Studies,
University of California at Berkeley, Berkeley, CA 94720-1940, USA.

Musa Özcan
Tel/ Fax: 90 354 212 2773
Yozgat Müze Müdürü, Yozgat, Turkey.

Location Roadmap