Kapak

Sayfa 2 - 3

Sayfa 4 - 5

Sayfa 6 - 7

Sayfa 8 - 9

Sayfa 10 - 11

Sayfa 12 - 13

Sayfa 14 - 15
 

Kentsel Ulaşıma Yönelik Çalışmalar

Kerkenes kent içi ulaşımı üzerine devam eden araştırmalar kapsamında Scott Branting, sokakları kesen yedi deneme açması kazmıştır (şekil 5a, c, d ve e). Trafik akış hacimleri konusunda oluşturduğu model, yalnızca bir sokak hiyerarşisi oluşturmakla kalmayarak, şehir içinde en seyrek ve en sık olarak kullanılan çıkış ve varış noktalarını da belirlemeye olanak vermektedir. Deneme kazısının amaçları arasında, sokak yüzeylerinden toplanan malzemenin laboratuar analizi sonuçları ile yüzeyaltı malzemenin sıkışma ve taneciklerin ezilme düzeyini belirlenerek değerlendirilmesiyle, oluşturulan modeli sağlamaktır. Savunma Sistemi Kapadokya Kapısı olarak adlandırılan yapı konusundaki yayının hazırlıkları sırasında, kapı iç avlusu konusunda sorunlar bulunduğu anlaşılmıştır. Moloz dolgunun dengesiz oluğu, özgün yüzeye (bkz. kapak) ulaşılmasını engellediğinden, kapı iç geçiti ile içeri çekilmiş avlunun seviyeleri arasındaki ilişkileri belirlemek için gerekli çalışmalar yapılmıştır. Toprak sıvalı yüzeyler, bu nişlerin üstörtülü olduğunu düşündürmektedir. Kapının planı (şekil 6), kapı iç geçitinin eğriliğini ve kulelerin düzensiz konumlarını açıkça göstermektedir. Sürdürülen çalışmalar kapı geçiti, nişler ve avlunun duvarlarında ahşap hatıl kullanıldığına dair yeni kanıtlar elde edilmesini sağlamıştır. Eğimli taş kaplı yüzeylerin (glacis) üst seviyesinde taş örgüye destek olarak ahşap hatıllar yerleştirilmesi, tüm surların neden hemen hemen aynı seviyeye kadar korunmuş olduğunu açıklayabilir.

KENTİN YIKILMASI VE YERYÜZÜNÜN MANYETİK NİTELİĞİ

Yeryüzü büyük bir mıknatıstır fakat ergimiş çekirdeği harketli olduğundan Kuzey ve Güney Kutupları, Gerçek Kuzeye göre sürekli hareket halindedir. Demirli malzemeler 800° C üzerinde ısıtıldığında, akışkan demir manyetik kuzey yönüne döner ve soğurken bu konumda katılaşır. Kerkenes yangın sonucu yıkılırken ergiyen taş, tuğla ve kil, manyetik kuzeyin konumunu belgelemiştir. Pınar ve Nuretdin Kaymakçı, manyetik kuzeyde ve manyetik yoğunlukta son 10.000 yılda meydana gelen değişimleri Türkiye'deki çeşitli arkeolojik sitlerden aldıkları yanmış örnekleri inceleyerek değerlendirmektedir. Bu yaratıcı çalışma, Kerkenes ve Lidya Dönemi Sardis'inin yıkım tabakalarında belgelenen manyetik kuzeyin konumunun aynı olduğunu göstererek, her iki başkentin de Lidya Kralı Krezüs ile Pers İmparatoru Büyük Keyhüsrev arasında aynı yılın sonbaharında gerçekleşen savaş sonucu ortadan kaldırıldığı konusundaki savın desteklenmesine olanak verecektir.

BULUNTU VE İDOLLERİN KONSERVASYONU

Noël Siver önderliğinde sürdürülen özverili çalışmalar, mimari bezeme elemanları ile dev idollere ait binlerce taş parçasının birleştirilmesi işleminin tamamlanmasını sağlamış ve iyi korunmuş örneklerin restorasyonuna başlanmıştır. Bunlar seçilen diğer metal ve keramik buluntularla birlikte 2008 yazında Yozgat Müzesi'nde düzenlenecek sergide yer alacaktır.

ipage6-7 ipage6-7