Kapak

Sayfa 2 - 3

Sayfa 4 - 5

Sayfa 6 - 7

Sayfa 8 - 9

Sayfa 10 - 11

Sayfa 12 - 13

Sayfa 14 - 15
 

Kerkenes News 2011

Yayına Hazırlayan
Geoffrey and Françoise Summers

Katılımcılar
Iraz Alpay
Pelin Ayter
Sema Bağcı
Sevil Baltalı Tırpan
Marco Barisic
Susanne Berndt-Ersöz
Scott Branting
Berrin Çakmaklı
Ferhat Can
Joshua Cannon
Evan Carlson
Ahmet Çinici
Ali Çınkı
Ben Claasz Coockson
Çiğdem Demiroğlu
Merve Demiröz
Yılmaz Selim Erdal
Güzin Eren
Mete Göksaran
Robert Jennings
Erkan Kambek
Nuretdin Kaymakçı
Pınar Kaymakçı
Paul Kazo Kazaev
Melis Koruyucu
Dominique Langis-Barsetti
Anthony Lauricella
Joseph Lehner
John Marston
Bonnie Nilhamn
Aslı Oflaz
Serpil Ölmez
Yasemin Özarslan
Susan Penacho
Evangelia I. Pişkin
Lucas Proctor
Çıngı Salman
Noël Siver
Françoise Summers
Geoffrey Summers
Burcu Yıldız
Nilüfer Yöney


Eko-Merkez
Berrin Çakmaklı
Soofi a T. Elias-Ozkan
Torkan Fazlı
Sergey Emelianov
Güner Mutaf
Korkut Mutaf
Françoise Summers
Özün Taner

     Eski, yerini yeniye bıraktı! Mantıken Pteria olarak tanımlanan bu Demir Çağı başkentinde, Kapadokya Kapısı'ndaki beklenmedik çarpıcı keşifl er, şehrin güney sektöründe bugün devam eden kazı programının tamamlanmasına tanık olmuştur. Bu keşifl er dahilinde neyse ki, şiddetli yıkımdan kaçmaya çalışırken can vermiş daha fazla insanın kalıntıları yerine, bir kabartma yontu, bir heykel ve altın bir süs eşyası bulunmuştur. 13 sezonluk yüzey araştırması ve kazının ardından, bu alandaki bütün çabamız Kapı ve Saray Yapı Grubu'nun son raporlarının tamamlanmasına yönlendirilmiştir. Kapadokya Kapısı'ndaki mevcut mimari restorasyon ve görsel iyileştirme programı da aynı şekilde başarılı bir sona ulaşmıştır.
     Antik başkentin diğer ucunda, Scott Branting, bir yapı adasının bütünü ve çevresindeki alanları açığa çıkarma yönündeki uzun dönemli kazı planını başlatmış ve daha ilk sezonda iyi korunmuş bir dizi odayı gün yüzüne çıkarmıştır. Kentin kuzey kesiminin önemli bir kısmını taramayı amaçlamış jeofi ziksel yüzey araştırması ise ayrıca mükemmel sonuçlar üretmiştir.      Stefania Mazzoni ve Floransa Üniversitesi ekibi son defa Kerkenes Kazı Evi'ni araştırma üssü olarak kullanmıştır. Hitit Dönemi Zippalanda'sı Uşaklı Höyük'te, üç sezonluk yüzey araştırmasını tamamlayan ekip, kendi kazı evlerine geçmeyi beklemektedir. Zippalanda Gökyüzü Tanrısı'nın ikametgahı olan Hitit Dönemi'nin Daha Dağı Kerkenes, iki ekip arasında uzun yıllar sürecek sıkı işbirliğinin kehanetini verir gibidir.
     Kerkenes Eko-Merkezi çalışmaları, Güneş Evi için yeni bir çatının inşasını, ODTÜ Mimarlık Bölümü öğrencileri için 'Uygulamalı İnşaat' derslerini ve yaz sonunda yine yüksek sayıda katılımla gerçekleşmiş Kerkenes Şenliği'ni içermiştir (Şek. 1).

09dpng0723 09dpng0723 09dpng0723 09dpng0723 09dpng0723 09dpng0723 ipage3