Kapak

Sayfa 2 - 3

Sayfa 4 - 5

Sayfa 6 - 7

Sayfa 8 - 9

Sayfa 10 - 11

Sayfa 12 - 13

Sayfa 14 - 15
 

JEOFİZİKSEL YÜZEY ARAŞTIRMASI
Geoffrey and Françoise Summers

     Scott Branting'in kentin kuzey sektöründeki kentsel yapı adalarına odaklanmasını desteklemek adına, 2011 elektrik özdirenç taraması sezonu, şehir surunun kuzey ucundan, güneye doğru 2300 m kuzey hattına kadar bir alanın taramasının tamamlanmasına ayrılmıştır (Şek. 3a). Burada bütün haritayı sağlamak için alanımız yeterli olmadığından, okuyucuların, projenin internet-sayfasına göz atmaları gerekmektedir. Şekil 4a, kuzey ucun önceki yıllarda yapılmış gradiyometre tarama haritasını, 4b aynı alanın elektrik özdirenç tarama haritasını, 4c ise bir dizi yapı ile çakıştırılmış şekilde 3D mikrotopografya GPS tarama haritasını göstermektedir. Taş duvarla çevrili, bugün hala kullanımda olan hayvan barınağının bulunduğu ve Şekil 4b'da kavisli duvarlar ile gösterilen kuzey uçtaki baklava biçimli mekan, Demir Çağı yapılarından yoksundur. Bu durum, şehir surlarının kuzey ucunda güçlü bir taş kulenin arkasında kalan bu alanın savunmaya yönelik askeri bir işlevi olduğu önerisini kuvvetlendirmektedir. Şehir duvarının kuzeybatı uzantısı içinde kalan yamacın bütünü, kentsel yapı adaları ile kaplıdır. Bu adalardan 800 m doğu hattında, şehir duvarı boyunca uzanan bir tanesi, 1996'da TT15 test açmasının kazıldığı yerde, muhtemelen bir tapınak. olabilecek geniş bir yapıyı içermektedir. Bu yapı adası Scott Branting tarafından başlatılan programın ana odağını oluşturmaktadır. Savunma duvarının kuzeydoğu kesiminde bulunan iki yapı adası, karakter olarak benzerdir ve geniş iki-odalı binaların yanı sıra bir yapı adasındaki haneleri temsil edebileceği düşünülen küçük odaları da bulundurmaktadır. En kuzeydeki yapı adası, alanın askeri işlev taşıdığını öne sürmek için herhangi bir öğe sergilememektedir. Son olarak, Su Kapısı'na doğru uzanan akarsuyun güneyindeki görüntüler farklı bir karakter sergilemektedir ki burada alan, geçitler ile bölünmüş kalabalık bina grupları ile iskan edilmiştir. Burada, sıradan insanların evleri ve işliklerinin bulunmuş olması muhtemeldir.
 
BİR YAPI ADASINDA YENİ İNCELEMELER
Scott Branting, Sevil Baltalı Tırpan, Joseph Lehner

     Kapadokya Kapısı kazılarını takiben, uzun dönemli, geniş kapsamlı, yeni bir kazı programı bu yıl başlamıştır. Programın amacı, kentin kuzey kesiminde bütün bir kentsel yapı adasını (yaklaşık 6000 m2) incelemektir. Seçilen yapı adası, bugün Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmekte olan dikkate şayan fi ldişi levhanın da gün yüzüne çıkarıldığı, 1996 ve 1998 yıllarındaki sınırlı kazıların konusuydu. Bu program, yapı adalarının kent içinde nasıl düzenlendiği ve işlev gördüğüne ışık tutmak üzere tasarlanmıştır. Bu aynı zamanda, hane halkının neleri üretip tükettiği ve kendilerinin de müdahil oldukları geniş çerçevedeki sosyal ağlar bağlamında, hane halkının kent içindeki organizasyonunun anlaşılmasını sağlayacaktır.
     TR29 açması kazıları bu yıl, içinde fi ldişi levhanın bulunmuş olduğu, çok odalı bir yapının üç odasının tamamını açığa çıkarmıştır (Şek. 9). Bu bina, önceki kazılarda seçilmiş iki odalı geniş bir binanın hemen arkasındadır. Bu çok odalı yapının her odası beyaz sıvalı taban kalıntılarına sahiptir ve birçok duvarın alt kısmında düz, beyaz duvar sıvasının varlığına dair kanıt bulunmuştur. Yuvalara yerleştirilmiş veya taş temellere oturtulmuş dikmeler bu tek katlı binanın ahşap üst yapısını desteklemiştir (Şek. 5). Bütünü ortaya çıkarılan bu üç odaya ek olarak kazılar, Oda 1'in batısında muhtemel dördüncü bir odanın ve Oda 3'ün güneyinde beşinci başka bir odanın bir kısmını açığa çıkarmıştır.
     Üç oda arasındaki boyut ve inşa tekniği benzerliklerine rağmen, faaliyet alanlarında farklılaşmanın olduğu yönünde deliller vardır. 1996'da fi ldişi levhanın burada bulunmasının yanı sıra, eşik ve kapı geçidinin iyi biçimlendirilmiş olmasını kanıt sayarak, Oda 1'in, kıymetli eşyaların depolanması için kullanılmış olabileceği söylenebilir. Oda 2 erzak deposu olarak kullanılmış olabilir ki bu, bulunan çok sayıda geniş saklama kabına ait kırık parçalar ile kanıtlanmaktadır. Hatta bu kaplardan bir tanesi insize sembol ile işaretlenmiştir. Oda 2'den alınan toprak örneklerinin ön analizleri, yapı yandığında bu odada depolanan yiyeceklerin büyük yüzdesini buğdayın oluşturduğunu öne sürmektedir. Oda 3'ün, yerleştirilmiş U-biçimli fırını ve kömürleşmiş buğday taneleri ile, yemek hazırlama alanı olması kuvvetle muhtemeldir (Şek. 6 ve 7). Bu odanın tabanında, ocaktan uzakta bulunan demir bıçak yemek hazırlama faaliyeti için kullanılmış olabilir. Odada bulunan zarif bir boncuk (Şek. 8) ve bakır alaşımı iğne parçası bir zamanlar bu odayı kullananlarca takılmış olabilir.

ipage4 ipage5 ipage5 ipage5