KONSERVASYON, ÇİZİM VE BULUNTU ANALİZİ
Geoffrey Summers ve Scott Branting

Kapadokya Kapısı'nda açığa çıkarılan taş kaide ve kabartmalı yontunun ön çalışmaları Noël Siver yönetiminde, Haziran ayında TR29 Açması'nda kazılar devam ederken başlamıştır. Konservasyon ve çizim çalışmaları, sfenks kaidesi ve heykel parçalarına odaklanarak, Ağustos ayı sonunda yeniden başlatılmıştır. Sezon sonunda, kaide Yozgat Müzesi'ne taşınmıştır. Araştırmanın devam eden diğer alanları arasında, Evangelia Pişkin tarafından yapılan hayvan kemiği analizleri, Joseph Lehner'in metal analizleri ve Yılmaz Selim Erdal'ın insan iskeleti çalışmaları yer almaktadır.

YEREL GEÇMİŞ VE MEKAN ANLAYIŞLARI
Sevil Baltalı Tırpan

Sevil Baltalı Tırpan 2010 yılında Şahmuratlı Köyü'nde başlatmış olduğu etnografi k alan araştırması ile, köy yakınındaki Kerkenes Dağı'nın köylülerce nasıl benimsendiğini, anlamlandırıldığını ve temsil edildiğini çalışmaktadır. Kerkenes Dağı'nın köyde yaşayan insanlar için pek çok farklı anlamı vardır. Bu mekan onların gündelik hayatlarının bir parçası olmakla beraber geleceklerini, umutlarını, hayallerini ve gelecekte olabilecekleri de temsil etmektedir. Onlar için Kerkenes aynı anda ekonomik, dini, tarihi ve atalarına ait anlamlar içermektedir. Mekanın bazı hastalıkları iyileştirici nitelikleri olduğuna da inanılmaktadır. Köylüler mekanda yetişen bütün ot ve meyvaların yerlerini ve özelliklerini, hangi hastalıklara yaradıklarını bilmektedirler. Kerkenes'i ilginç bir bellek ve tarih üretim süreci ve isimlendirme yöntemi ile sahiplenmektedirler. Surlar içerisinde bulunan bölümü 16 farklı bölgeye ayırmış ve isimlendirmişlerdir. Köydeki herkes bu bölgeleri, isimlerini ve özelliklerini bilmektedir. Kerkenes Dağı'nın arkeolojik alan olarak ilan edilmesi, arkeologların varlığı ve bulguları, mekanı gündelik hayatın bir parçası olmaktan çıkarmış; daha çok temsil edilen bir yer haline getirmiştir onlar için. 'Miras', 'turizm', 'kalkınma' söylemleri köylülerin mekanı yeniden algılamalarına, anlamlandırmalarına ve kurgulamalarına sebebiyet vermiştir. Kerkenes ve geçmişi, ekonomik yarar getirecek bir meta olarak da algılanmaktadır. İlginçtir ki, arkeolojik mekanın geleceği için düşündükleri, arkeologların tasarladığı programdan farklıdır. Köyde yaşayan ve ayrılan gençler Kerkenes'in fotoğrafl arını Facebook sayfalarına koyarak mekanın arkeolojik anlamını da vurgulamaktadırlar. Kerkenes çoklu anlamları, değerleri, geçmişleri ve zamansallıkları simgelemeye devam etmektedir.

DSC-2187 ipage11