K Ana Sayfa  

Kapak

Sayfa 2 - 3

Sayfa 4 - 5

Sayfa 6 - 7

Sayfa 8 - 9

Sayfa 10 - 11

Sayfa 12 - 13

Sayfa 14 - 15
 

Şekil 1: Elektromanyetik iletkenlik deneyleri sırasında Harald taşlık bir alan üzerinde sabit bir hızda ileri geri koşmak zorunda kaldı.

Geoffrey Summers
Françoise Summers
David Stronach

Tercüme : Nilüfer Baturayoğlu

GİRİŞ
Kerkenes Dağ'ındaki Demir Çağı kenti, kısa ömrü boyunca Kızılırmak ile Fırat arasında kalan bölgenin en önemli yerleşimi olmuştur. 2001 yılındaki araştırmalarımız bu büyük olasılıkla Med kökenli yabancı başkentteki Anadolu kültürünün katmanlarını ortaya çıkarmıştır.

2001 yazının önemli olayları arasında, kıştan önce tamamlanan ve buluntu deposu ile laboratuardan oluşan yeni bir binanın inşası sayılabilir. Araştırma çalışmaları açısından, Harald von der Osten-Woldenburg tarafından yürütülen jeofiziksel deneyler özel önem taşımaktadır. Bu başarıyı daha da değerli kılan başka bir ayrıntı Harald'ın, 1927 yılında F. H. Blackburn ile birlikte şehrin ilk planını hazırlayan Hans Henning von der Osten'in kardeşinin torunu olmasıdır.

Sinop Müze Müdürlüğü'ne atanan Musa Özcan, Yozgat Müzesi ve bizleri terk etmiştir. Heredot'un tanımına göre Pteria'nın Sinop'dan güneye doğru çizilen bir hat üzerinde yer aldığı düşünülürse, bu zorunlu ayrılık farklı bir anlam kazanmaktadır. Musa Özcan'ın gidişi, projenin başlangıcından beri sekiz yıldır devam eden son derece verimli bir işbirliğini noktalamıştır; kendisine yeni görevinde başarı ve mutluluklar dilerken, yerine Yozgat Müze Müdürlüğü'ne atanan Erol Özen Kerkenes Projesi için çalışmaya şimdiden hevesliydi.

Dr. Alpay Pasinli ve T. C. Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ndeki ekibine, yardımlarından dolayı teşekkür borçluyuz. Bu yılki bakanlık temsilcimiz Aydın Müzesi'nden Ertan Yılmaz ise resmi sorumluluklarının çok ötesine geçen desteği ve yararlı önerileriyle çalışmalarımıza değerli katkılarda bulundu. Kerkenes Projesi resmi olarak Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü tarafından desteklenmekte ve çalışmalar ODTÜ Mimarlık Fakültesi tarafından sağlanan bir Proje Ofisinden yürütülmektedir.

Katılımcılar

Aysun Akkaya
Çetin Alataş
Firat Ant
Nurdan Atalan
Nahide Aydin
Ömür Bakirer
Özge Basagac
Nilüfer Baturayoglu
Scott Branting
Alper Dinçer
Emine Erdem
Mark Francis
Katherine Geers
Kara Henderson
Çağatay Kariptaş
Catherine Kuzucuoglu
Evrim Ölçer
Harald von der Osten-Woldenburg
Jennifer Ross
Isabelle Ruben
Köksal Sanlı
Noel Siver
David Stronach
Françoise Summers
Geoffrey Summers
Refik Toksöz
Arda Uysal
Ertan Yılmaz
Bige Yücelyigit
Melisa Kruse


 
  K Ana Sayfa