K Ana Sayfa  

Kapak

Sayfa 2 - 3

Sayfa 4 - 5

Sayfa 6 - 7

Sayfa 8 - 9

Sayfa 10 - 11

Sayfa 12 - 13

Sayfa 14 - 15
 

Şekil 12: Kemik kakma parçaları.

Şekil 13: Kabartma baklava biçiminde bezekli, çizik işaretli siyah sırlı toprak kaplara ait parçalar.

Şekil 14: 'Saray Yapı Grubu'nun doğu ucunda ele geçen, iyi bilinen bir tipe ait bronz iğne ve bir zamanlar pek çok sayıda perçinle bezenmiş olan bronz bir fibula.

Şekil 15: Cilalı ve delikli taş koşum parçası.

KAZI SONRASI ÇALIŞMALARI

'Saray Yapı Grubu'nun Anlaşılması
2000 yılında 'Saray Yapı Grubu' adı verilen alanın doğu ucunda yapılan kazılar sonucu Yapı C'nin iki odasından büyüğünün tabanı üzerinde bir grup eksiksiz keramik kap ile kapak ortaya çıkarılmıştır (Şekil 10). Bu yıl Noël Siver, bu alışılmadık biçimli kapların rekonstrüksiyonunu tamamlamıştır (Şekil 11). Söz konusu buluntular arasında, iki kulplu bir küçük pithos, dış yüzünde kalın beyaz boya ile çizilmiş iki bant yer alan ve tabanı ile kulplarının da boyanmış olduğu anlaşılan konik biçimli büyük bir çanak ve tek kulplu iki büyük yassı kapak yer almaktadır. Bu kaba kaplar elle yapılmış olup, pithos dışındakiler oldukça düşük bir ısıda pişirilmiştir. Büyük çanağın iç yüzü ile pithos ve kapakların dış yüzleri düzeltilerek cilalanmıştır. Aynı odada eksiksiz bir ince sürahicik (Şekil 10) ile eksik parçaları herhalde odanın kazılmayan yarısında olan benzerlerine ait parçalar bulunmuştur. Bu büyük kaplar ile kapakların kullanılış amaçları ve dolayısıyla içlerinde bulundukları odanın işlevi halen sırrını korumaktadır. Başka ipuçları sağlayabileceği düşünülerek, organik kalıntılara ait izler bulabilmek için bu kaplardan örnekler alınmıştır. Elde edilen farklı buluntular arasında ise, büyük ihtimalle ahşap kutucuklar üzerine yeleştirilmiş olan küçük kemik ve macun kakma parçaları (Şekil 12) sayılabilir. Tamamı yangın nedeniyle renk değiştirmiş, ince çizik bezekli taç yaprağı ve kare biçimlerinde kakma parçaları ele geçirilmiştir. Yine aynı odada az sayıda vişne çekirdeği bulunmuştur. Söz konusu odada ele geçenler nasıl yorumlanırsa yorumlansın, bir konut işlevi ya da kullanımına işaret etmediği açıktır.

Yapı D ile Yapı A arasındaki dar odada bulunan çok sayıdaki keramik kırığı arasında, geçen yıl raporlarda yer alan huni ve üç ayaklı çanağa ek olarak bir kaç el yapımı kesik gaga ağızlı kırmızı sürahi de bulunmuştur. 2001 yılında Noël bunlardan birinin rekonstrüksiyonunu tamamlamış (Şekil 16) ve bir kaçını da kısmen bir araya getirmiştir. Bu sürahiler genel olarak eş biçimli olmakla birlikte, boyutları standart olmayıp, ağız ve kulplarının biçimleri de küçük farklılıklar göstermektedir.

Geçen yıl Yapı D'de ele geçen ahşap parçaları, doğu kayını olarak tanımlanmıştır; bu tür ahşap, ne yazık ki, dendrokronolojik, yani ağaç halkalarına göre yapılan tarihlendirme çalışmaları için uygun değildir.

Özel Keramik Parçaları ve Buluntular
Aşağıdaki örneklerde olduğu gibi ikincil kontekstlerde bulunmuş bile olsalar, farklı niteliklere sahip parçalar kültürel ilişkiler açısından değerli ipuçları içermektedir. Kabartma bezekli siyah cilalı bir kaç sürahinin (Şekil 13) yalnızca kırık parçaları ele geçmiştir. Bu egzotik keramiklerin küçük parçalarına Gordion, Boğazköy ve Kaman Kalehöyük'te de rastlanmasına rağmen esas kaynakları halen belirsiz-liğini korumaktadır.

Diğer belirleyici buluntular arasında iyi bilinen tiplere ait çift halka başlı ve çift dilli bronz iki iğne parçası ile bir bronz fibula (Şekil 14) ve delikli taş bir koşum parçası (Şekil 15) yer almaktadır.

Şekiller, İşaretler veya Harfler
Bu büyük şehrin ve egemenliğine verilen bölgenin kuruluşu ve yönetimi yazılı haberleşme ve kayıtları gerekli kılmış olmalıdır. Kerkenes'de yazılı dile ilişkin elde edilen ilk bulgular, tamamı ya da...

 
  K Ana Sayfa