Cover

Page 2 - 3

Page 4 - 5

Page 6 - 7

Page 8 - 9

Page 10 - 11

Page 12 - 13

Page 14 - 15

 

GİRİŞ

Kerkenes Dağı'ndaki Demir Çağı Başkenti kazıları şaşırtıcı sonuçlar vermeye devam ediyor. M.Ö. 6. yüzyılın ortalarında, şehrin geri kalanıyla beraber yanan saray yapı grubuna ait anıtsal giriş (Şek. 4 ve 10), 2004 yılında kazılmıştır ve bu kazılar esnasında Bizans Dönemi'nde yağmacılar tarafından açılan çukurlar tespit edilmiştir. Bu çukurlardan birinin dolgusunda kasten yukarıdan atılarak parçalanan emsalsiz bir kumtaşı heykelin (Şek. 1 ve Şek. 2) parçaları bulunmuştur. Bu çukurun geri kalan kısmının kazısı 2005 yılında tamamlanacaktır ve umarız heykelin cinsiyeti ve duruşu hakkında ipucu verecek kayıp parçalara ulaşılacaktır. Bulunan diğer bir heykel parçasının ise gerçek boyutlu bir aslanın yelesini tasvir ettiği düşünülmektedir (Şek 3).

Proje 2.Başkanı Scott Branting, 10 ve 11. sayfalarda belirtildiği üzere, şehir için bir ulaşım modeli hazırlamış ve bu modelde ortaya çıkan cadde ve sokaklar üzerinde üç adet test açmasında çalışmıştır. Geçmişte cadde yüzeyleri üzerine uygulanmış baskı miktarını belirleyecek olan laboratuar analiz sonuç umut vericidir.

Şahmuratlı Köyü'nde bulunan kazı merkezinin kapasitesi, eklenen dört odalı büyük bir prefabrike yapı ile arttırılmıştır. Bunun yanı sıra yapımı Kerkenes Eko-Merkezi (sayfa 12-13) bünyesinde devam eden saman ev bölgenin ve medyanın ilgisini çekmektedir.

Vali Gökhan Sözer'in teşvikleri sonucunda Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü köyden sur duvarlarının altındaki alana giden yolu düzenleyip asfaltlamıştır (Şek. 5), bunun sayesinde de artık araba ve otobüsler şehir duvarının kuzey uzantısına kadar gidebilmektedirler.