Cover

Page 2 - 3

Page 4 - 5

Page 6 - 7

Page 8 - 9

Page 10 - 11

Page 12 - 13

Page 14 - 15

 

ANITSAL GİRİŞ KAZILARI

10 metre genişliğindeki eğimli döşemenin yer aldığı ve iki büyük kuleyle çevrelenmiş Anıtsal Giriş 2002 yılından beri kazılmaktadır (Şek. 4 ve 10). Yapımı saray yapısının doğu tarafının yeniden tasarlanmasını da içermektedir ancak yapının planı halen tam olarak açıklığa kavuşturulamamıştır.

Kulelerin arasından geçen giriş yolunun ortasında büyük iki kanatlı bir kapı ile çevrelenen geniş ahşap bir yapının var olduğu düşünülmektedir. Taş döşeme üzerinde kapı izlerine rastlanmıştır. Şekil 10’da ön planda gözüken kişi yanık dolguyla kaplı açma içinde durmaktadır. Bölmenin güney kısmının önünde, kısmen gölgede, konglomera bir kaideye rastlanmıştır. Kuzeydeki muhtemelen taş soyguncuları tarafından çalınmış eşi ile birlikte bu kaidenin, yüzeyde bir parçası bulunmuş olan bir çift 1/1 ölçekte koruyucu hayvan figürünü taşımış olması muhtemeldir (Şek. 3).

Saz ile kaplı kırma çatı, taş döşeme ile aynı doğrultuda olmalıdır. Bütün girişin ön yükseltisi ise oldukça haşmetli olmalıydı. Kulelerin ön kısımları değişik sırayla kullanılmış gümüşi granit, sarı kumtaşı ve beyaz kireçtaşında inşa edilmiş olup koyu renkli ahşap kayıtlarla desteklenmiştir. Yükseklikleri en az 6metredir. Bu yapı çakıl taşı dolgulu, kerpiç kaplı ahşap bir üst yapıyı taşımaktaydı. 1metre çapında kaidelerin üzerindeki ahşap sütunlar çatı ahşaplarını desteklemekteydi. Alınlık alt yarımları 2002'de ele geçmiş olasılıkla hayat ağacının iki tarafına yerleştirilmiş arka ayakları üzerinde duran bronz ibexlerle süslenmiş olmalıdır.

Frig kayaanıtlarında görülen mimari tasvirlerin benzeri olan merkezi bölümün devamında taş döşeme daralmaktadır ve önüne Kuzey Kulesi’nin güney duvarına yaslanmış bir oda inşa edilmiştir. Geçişi dolduran yanık dolgu muhtemelen Bizans Dönemi'nde soyguncular tarafından tahrip edilmiştir. Define aramak amacıyla açıldığı belli olan çukurlar yazıtın ve heykelin parçalarının dolgu içinde dağılmasıyla sonuçlanmıştır.

ANITSAL GİRİŞ BULUNTULARI

Yazılı anıt ile ona ait yeni ve önemli bir parça (Şek. 11), anıta ait yükseltilmiş kenarların Eski Frig dilinde, muhtemelen aynı ellerin ürünü olmayan kısa yazılar taşıdığına işaret etmektedir. Yazıtların bir kısmı olasılıkla tamamı bir çeşit adak özelliği göstermektedir. Yangın sırasında ya da yangından sonra; yazılı yükseltilmiş kenarlar ve gömülü panelde bulunan kabartma heykele ait parçalar açıkça dikdörtgen biçimdeki kumtaşı bloğun dört dikey yüzeyinin üçünden kırılarak kopmuştur. Bloğun kendisine gelince; yangından tam olarak kurtulmuş olduğu varsayılsa bile, henüz bulunmamıştır.

Seramikler üzerinde bulunan grafiti Eski Frig dilinin Kerkenes'teki yaygın kullanımını göstermektedir.

Dairesel/yuvarlak ve muhtemelen kulağın bir parçası olabilecek, zig zag oluklarla tanımlanmış yele ise şaşırtıcı bir yüzey buluntusudur (Şek. 3). Bu Kerkenes'te gerçek boyutlarda işlenmiş hayvan heykellerinin varlığının ilk belirtisidir. Bu parça, bir zamanlar döşemenin üzerindeki kaidelerde heybetlice duran bir çift aslan ya da sfenksten gelmiş olabilir.

Küçük buluntular sayıca az olmakla birlikte arka yüzeyinde eşmerkezli daireler ve üst kısmında başlık bulunan zarif gümüş yaprak/varak (Şek. 12) Kerkenes'te bulunan yerel zanaatkarların becerilerine bir örnektir.