Cover

Page 2 - 3

Page 4 - 5

Page 6 - 7

Page 8 - 9

Page 10 - 11

Page 12 - 13

Page 14 - 15

 

KENTTE YÜRÜTÜLEN YÜZEY ARAŞTIRMASI

Kısa süren bahar döneminde, şehrin aşağı kısmında elektrik direnç ölçme yöntemi ile yüzey araştırması yapılmıştır. Araştırma, geçen seneyle bağlantılı olarak yüzeyde belirgin yapıya rastlanmayan düzgün alanlara odaklanmıştır (Şek. 6). Büyük Göl'ün güneybatısındaki yapay su havzası alanında herhangi bir mimari öğenin bulunmadığı ancak alanın bir kenarının, ince ve oldukça uzun bir yapı ile çevrelenmiş olduğu görülmüştür (Şek. 9). Bu çevrelenmiş alanın merkezdeki bir kamusal alanı temsil ettiği düşünülmektedir. Bu alan şehrin yüksek güney kısmındaki Kapadokya Kapısı içinde bulunan "Alan"dan farklı değildir ve aynı amaca hizmet etmesi muhtemeldir. Ancak bazı kanıtlar şehir yağmalanıp yakılmadan önce yapıların bu alan içine girdiğini göstermektedir.

Yüzey araştırması, Büyük Göl ve gölün kuzeyi ile batısı arasında uzanan iki nehir arasındaki üçgen alanda, avlularla birlikte kendi başına duran bir çok küçük, kare ve amaçları belirsiz yapıyı ortaya çıkartmıştır (Şek. 9, E580-620 ve N1900’ün kuzeyi).

Yüzey araştırmasının ilgi çekici sonuçlarından birisi anıtsal iki odalı bir yapının tesbitidir. Hatları yüzeyde belli olan bu yapı daha önce jeomanyetik araştırma ile ortaya konulmuştur (Şek. 7 - 8). Boyutları 28 metreye 15 metredir, ve muhtemelen 1m genişliğinde taş ayaklar üzerinde duran ahşap kirişli ve kerpiç dolgulu bir yapıdır. Sazdan veya tahta kiremitten yapılmış kırma çatı, tahta kirişleriyle beraber yanarak kül olmuş olmalıdır. Yapının geniş caddeye doğru olan yönelimi alanın duruşu ile ilgilidir. Yüzey araştırmasının bir amacı sütun kaidelerinin diziliminin uygulanan metotla belirlenip belirlenemeyeceği iken, bir diğer amacı da çevredeki belli belirsiz yapıların planlarını ortaya çıkartmak olmuştur. Etrafı duvarla çevrili alan içinde yer alan bu büyük yapı hakkındaki en iyi tahmin onun bir tapınak olabileceğidir. Ayrıca şehirde buna benzer yapıların varlığı daha önce de saptanmıştır.