Cover

Page 2 - 3

Page 4 - 5

Page 6 - 7

Page 8 - 9

Page 10 - 11

Page 12 - 13

Page 14 - 15

 

KERKENES EKOLOJİK MERKEZİ

Kerkenes Projesi 1993 yılında, Şahmuratlı Köyü'nü gölgesinde bırakan Kerkenes Dağı'ndaki Demir Çağı Başkenti'ni araştırmak amacıyla başlamıştır. Başlangıçtan itibaren Proje Yöneticileri, bu uluslararası projenin köyde ve yöresel çevrede, aynı zamanda da bölgede yaratacağı etkinin farkındaydılar. Hala devam etmekte olan ana kaygı, sosyal, kültürel ve ekonomik etkinin köy ve bölge için olumlu olması ve bu kültür mirasının sadece korunması değil, günümüz ve gelecek nesillere anlamlı bir şekilde sunulmasıdır. Hem Kerkenes'in önemli bir kültürel miras Kaynağı olduğu bilinci, hem de sit alanını ziyaret eden ziyaretçi sayısı artmaktadır.

Kerkenes Ekolojik Merkezi Projesi 2002 yılında Avusturalya Büyükelçiliği’nin Doğrudan Yardım Programı’nın desteği ile başlamıştır. 2003 yılı ile çalışma, sürdürülebilir köy yaşantısı hakkında araştırmaları ve bu yaşantıya geçişi desteklemeyi amaçlamıştır. Amaç, kırsal kesimden kent merkezlerine olan göçü durdurmak ve hatta bunu tersine çevirmektir. Kırsal bölgelerin çevreyle dost bir şekilde gelişimini ve iyileştirilmesini amaçlayan proje, köyün refahının arttırılması için kurulan Şahmuratlı Köyü Derneği ile sıkı bir işbirliği kurmuştur (Şek. 21a). Şahmuratlı Köyü ve Kerkenes’i Tanıtma, Güzelleştirme, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin resmi olarak tanınması bir başka dönüm noktasıdır ve gelecekte oluşturulması planlanan projeler için yeni kapılar açmaktadır.

Kerkenes Ekoloji Merkezi’nin attığı bir başka adım, Kanada fonu ve Kanada Büyükelçiliği’nin cömert katkılarıyla Saman Ev'in (Şek. 22) ve ufak bir seranın (Şek. 21b) yapımıdır. 2004 yazı boyunca, Sahmuratlı’da ikamet edenler, ODTÜ öğrencileri, ve Türkiye’nin birçok yerinden ve yurt dışından gelen katılımcılar birlikte çalışarak bilgilerini ve deneyimlerini paylaşmışlardır. Avustralya’da yaşayan ancak sık sık ülkesini ziyaret eden ve saman ev konusunda uzman olan Bora Topluoğlu, Saman Ev’in yapımını yönetmiştir. Yozgat Valisi ve yetkililerin (Şek. 21c) ziyareti sırasında Topluoğlu, Türkiye'nin özellikle deprem bölgelerinde bulunan kırsal kesimlerinin bu yapım tekniklerinden nasıl faydala-nabileceklerini anlatma fırsatı bulmuştur.

Devam eden bir diğer program, katı atıkların gübreye çevrilebilmesi ve geri dönüştürülebilmesi için ayrıştırılmasını ve ev işlerinde kullanılan suyun yeniden basit damla sulaması ile organik tarımda (Şek. 21d) kullanılmasını amaçlamaktadır. Yapıların çevresel performanslarını ortaya koymayı amaçlayan çalışmalar, ODTÜ Mimarlık Bölümü ve AA Enerji Çalışmaları Programı, Londra, arasındaki British Council İngiltere-Türkiye Ortaklık Programı kapsamında desteklenmektedir. Burdens Charitable Foundation'nın, Parry Kerpiç Tuğla Pres makinasını (Şek. 21e) projeye bağışı memnuniyetle karşılanmıştır. Proje MESA, AKG, Bay Erdoğan Akdağ’dan da kaynak sağlamış ve Yozgat Valiliği, Köy Hizmetleri ve Sorgun Belediyesi’nden destek almıştır. Gelecek planları, yenilenebilir enerji kullanımına geçilmesi ve köy etkinliklerine, ziyaretçilere ve Kerkenes Projesi'nin kalıcı arkeolojik ve ekolojik faaliyetlerine ev sahipliği yapacak olan Toplantı Salo-nu’nun oluşturulmasıdır.