Cover

Page 2 - 3

Page 4 - 5

Page 6 - 7

Page 8 - 9

Page 10 - 11

Page 12 - 13

Page 14 - 15
 

      Onuncu araştırma sezonu olan 2002 yılında, Kerkenes Dağ üzerinde yer alan büyük Demir Çağı başkentinin 2,5 kilometrekarelik tüm yüzey alanını kapsayan jeomanyetik yüzey araştırma ve belgeleme çalışması tamamlanmıştır. Böylece proje kapsamında yürütülen ve uydu görüntüleri, balon fotoğrafları, yakın izohips GPS (küresel konumlandırma sistemi) ve jeofiziksel yüzey araştırma yöntemlerinden yararlanarak yüzey ve yeraltı kalıntılarının detaylı bir biçimde belgelenmesini içeren uzaktan algılama çalışmaları sonuçlandırılmıştır. Saray Yapı Grubu'nda yapılan kazılar beklenmedik düzeyde gelişmiş ve etkileyici mimari kalıntıları gözler önüne sermiştir. Yapı Grubu'na girişi sağlayan anıtsal kapının yeri belirlenmiş, büyük Kabul Salonu'ndaki kazılara devam edilmiştir. Ayrıca, üzerine taşçı işaretleri kazınmış tek bir sıra kesmetaş dokulu duvara sahip özel bir yapı kısmen incelenmiştir.

      Kapadokya Kapısı'nın iç geçidinde de sınırlı bir kazı çalışması yapılarak kuzeydoğudaki kulenin arka kısmında yer alan iyi korunmuş duvarlar ortaya çıkarılmış, taş kaplı eğimli yüzeylerin (glacis) hasarlı bazı kısımları onarılmıştır. Üzerinde çalışmalara devam edilen malzemelerin Yozgat Müzesinden yeni Kerkenes Depo Binasına taşınması Müze Müdürü Erol Özen tarafından araştırma sezonu başında sağlanmıştır. Projeye kazı ve yüzey araştırma izni veren T.C. Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile değerli destekleri, yardımları ve dostluklarından dolayı Dr. Alpay Pasinli ve Aykut Özet'e teşekkür borçluyuz. Başarımızda büyük emeği ve katkısı olan bakanlık temsilcimiz Afyon Müzesi'nden Mevlüt Üyümez ise üç yıl aradan sonra bir kez daha bizlerle birlikte oldu.

      Kasım ayında Geoffrey Summers Rolex Teşebbüs Ödülünü almıştır. Bu ödül, Kapadokya Kapısı'nın temizlenmesi, korunması ve kısmen onarılarak tamamlanmasına olanak sağlayacaktır.

Katılımcılar

Aysun Akkaya
Çetin Alataş
Nurdan Atalan
Harun Aydın
Nahide Aydın
Ömür Bakırer
Özge Başağaç
Ülkü Bayer
Nilüfer B. Yöney
Scott Branting
Gary Burns
İbrahim Çalışır
Mehmet Çayırezmez
Alper Dinçer
Mehmet Ekmekçi
Mark Francis

Nevin Gezer
Evangelina Ioannidou
Christopher Kostman
Catherine Kuzucuoglu
Ertan Özcan
Catherine Painter
Kristina Pfeiffer
Isabelle Ruben
Gülnur Uçar
Mevlüt Üyümez
Judith Sellers
Noel Siver
David Stronach
Françoise Summers
Geoffrey Summers
Refik Toksöz