Cover

Page 2 - 3

Page 4 - 5

Page 6 - 7

Page 8 - 9

Page 10 - 11

Page 12 - 13

Page 14 - 15
 

KERKENES EKOLOJİK MERKEZİ

      Kerkenes Ekolojik Merkezi için Avustralya Büyükelçiliği’nce sağlanan ilk finansal yardım sayesinde 2002 yılının yaz aylarında planlı bir çalışma programını başlatmak mümkün olmuştur (Şekil 20). Ayrıca Yozgat Köy Hizmetleri, Tedaş ve Türk Telekom destek sağlamıştır. Mevsimlik kuraklıklarla başedilebilmesi için Dr. Şevket Bağcı, arazisinde bir kuyu açılmasına izin vermiştir. Başlattığımız programdaki çalışmalar arasında (i) atık suyun yeniden kullanımı ve basit damla sulama sistemini kurulması, (ii) katı atıkların kompost ve geri dönüşüm için ayrılması ve (iii) binaların çevresel performansını arttıracak alternatif yapı malzemeleri üzerinde çalışmalar sayılabilir (Şekil 21). Diğer yandan Demir Çağı kentinde kullanılmış olan ve bugün köyde kullanılan yapı malzeme ve tekniklerinin karşılaştırılması ilginç olacaktır.

      “Yapıların Çevresel Performansları” başlıklı benzer bir çalışmanın bütçesi ise British Council ortaklığında Mimarlar Birliği (Londra) ile ODTÜ Mimarlık Fakültesi tarafından sağlanmış, böylece öğrencilere Şahmuratalı Köyü’ndeki çalışmalar dahil, yeni Ekolojik Merkez’deki aktivitelere katılma fırsatı sunulmuştur.

      Kerkenes Ekolojik Merkezi Projesi, yeni ve yaratıcı düşünceler ile uygulamaları başlatmayı hedeflemektedir. Ancak Ekolojik Merkez’in kuruluşu tamamlandıktan sonra kendi kendine yeterli ve bölgede yaygın olarak çalışır hale gelecektir.

KUTLAMALAR

      3 Ağustos’da Kerkenes projesinin 10. yıldönümü kutlanmıştır (Şekil 22). Aynı gün Kerkenes Ekolojik Merkezi Projesi’nin başlangıcını simgeleyen ağaçlar dikilmiştir. Misafirlerimize ulaşım ve lojistik konularda destek veren Osman Muratdağı’na (Şekil 23) ve katkılarından dolayı Ankara Hilton, Kamar Market ve Kavmar AŞ.’ye müteşekkiriz.

      Kerkenes ekibi ile projede çalışan köy sakinlerinin 10 yıllık zorlu, fedakar ve istekli çalışmalarının sonuçları kendini göstermektedir.